IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Марк Фабер предпочита европейските пред китайските акции

Инвеститорът би посегнал към китайски книжа, след като изчака резултата от мерките в подкрепа на местната икономика

15:33 | 14.08.12 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Марк Фабер, издател на доклада Gloom Boom &amp; Doom. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Марк Фабер, издател на доклада Gloom Boom & Doom. Снимка: Ройтерс

Китайската икономика се забавя „чувствително“, казва Марк Фабер, издател на доклада Gloom Boom & Doom, цитиран от Bloomberg. Ето защо инвеститорът предпочита европейските акции.

„Растежът от около 10%, който наблюдавахме през последните 10 години, ще се забави чувствително“, казва Фабер. „Евентуално бих купувал китайски акции, след като изчакам резултата от мерките в подкрепа на икономиката“.

Shanghai Composite Index е изгубил 13% от пика, достигнат на 2-ри март. В същото време  Hang Seng China Enterprises - индекс с акции от континентален Китай, търгуващи се в Хонконг, се е разделил с 16% поради опасенията за все по-сериозно икономическо забавяне.

Вчера Shanghai Composite се понижи с 1,5%, след като Bank of America Corp. се присъедини към Deutsche Bank AG и Barclays Plc и ревизира в негативна посока икономическата си прогноза за Китай. Днес индексът приключи борсовата сесия с ръст от 0,3%.

Миналата седмица правителството в Пекин обяви, че през юли китайският износ е нараснал с 1%. Икономисти, участвали в проучване на Bloomberg, прогнозираха, че износът ще се увеличи с 8%.

През юни и юли централната банка на Китай понижи лихвените си проценти, след като по-рано през годината на два пъти облекчи изискванията си за банковите резерви в страната. Институцията се опитва да съживи икономическия растеж, който през второто тримесечие се понижи до 7,6% - най-бавният темп на нарастване от 2009 г.

Фабер изкупува европейски акции, тъй като разпродажбите, свързани с опасенията за колапс на еврото, създават инвестиционни възможности.

От 4 юни, когато затвори на най-ниското си ниво от над 5 месеца, Stoxx Europe 600 Index е нараснал с 16%.

Коефициентът цена печалба на Stoxx Europe 600 е 11,6 пъти, на Shanghai Composite – 9,6 пъти, докато на Hang Seng China Enterprises Index - 8,1 пъти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
Д_Д_Д
преди 11 години
да, обичам да се изказвам бързо и сбито ;)и китайците си имат дългов айсберг - местния дълг на провинции, общини и т.н. дълговият проблем няма европейски патент. когато американския дълг стане интересен за инвеститори и медии, да видиш какво ще се случи :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 2
naso_fr
преди 11 години
Пропуснах свръх задлъжнялостта на Белгия, което е и проблем на доста други, включително до някъде и на Германия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 2
naso_fr
преди 11 години
Никой не вика купувайте в Европа, ако той сега се насочва натам. Или вече има много позиции там и чака ръст, или е ПР изказване, за да му донесе пак много дивиденти. Ползите не са 'плик с пари' като у нас, но предвид мащабите на техните инвестиции... ясно е за какво говоря.Сега предвид вълната от инфлация причинена от горивата, предвид отложения банкрут на Гърция за другия месец, предвид очевидното издъхване на Испания, предвид рецесията надвиснала над Франция, проблемите в Румъния от политически характер, проблемите в Унгария от политически и икономически характер, потъването на Кипър, забавянето на Германия...Ние трябвало да оставим Китай защото ръстът им от 8.ХХ% бил паднал на 7.ХХ%Ти май бързо и збитичко се изказваш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
Д_Д_Д
преди 11 години
;) от коментара ти си личи, че нямаш и най-малка идея кой какво говори и кои икономисти обслужват политиците ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 3
naso_fr
преди 11 години
Ето пример за един от платените 'викачи' на западните политици, от които се учат и родните политици.Човекът е от хората осигуряващи спокойната почивка на политиците, че да не им се разваля ваканционния месец.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още