IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централната банка на Гърция е наляла над 106 млрд. евро в банките през юли

Кредитите за гръцките банки от ЕЦБ рязко са намалели, след като централната банка на еврозоната отряза достъпа им до ликвидност през месеца

09:49 | 14.08.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Централната банка на Гърция е наляла над 106 млрд. евро в банките през юли

Гръцките банки са се обръщали предимно към централната банка на страната за ликвидност през юли, след като Европейската централна банка (ЕЦБ) спря да приема гръцки облигации като обезпечение, предаде Ройтерс.

ЕЦБ отряза достъпа на гръцките банки до ликвидност и изчаква доклада на инспекторите на кредиторите на Атина за състоянието на финансите на страната. Освен това централната банка на еврозоната засили натиска върху Гърция да се придържа към условията, договорени в замяна на спасителната програма.

Този ход ефективно принуждава гръцките власти да поемат пряка отговорност за банките в страната, които са почти изцяло зависими от помощта на централната банка в Гърция, макар че ако и тя закъса, ЕЦБ трябва да я подкрепи, отбелязва агенцията.

Кредитите на ЕЦБ за гръцките банки през юли са се свили рязко с 49,67 млрд. евро до 23,99 млрд. евро, докато тези от централната банка на Гърция, по линия на инструмента за спешна ликвидност, са се повишили с 44,37 млрд. евро до 106,31 млрд. евро.

Централната банка в Атина обаче не предоставя детайлни данни за това коя банка колко средства е получила.

В края на юли ЕЦБ съобщи, че спира да приема гръцки облигации като обезпечение в замяна на ликвидност и уточни, че изчаква финансовия доклад на кредиторите на Атина.

Докладът на инспекторите на „тройката“ ще бъде готов към края на август – началото на септември, а дотогава гръцките банки ще могат да се финансират по линия на програмата за спешна ликвидност, която се реализира чрез националната централна банка.

Гръцките банки загубиха достъпа си до дълговите пазари в началото на кризата и станаха изцяло зависими от централната банка в Атина и ЕЦБ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още