IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пеер Щайнбрюк: Еврозоната се е превърнала в общност от длъжници

Бившият германски министър на финансите, който ще бъде основен опонент на Меркел в изборите до момента, подкрепя емитирането на общи еврооблигации

15:40 | 11.08.12 г. 1
Пеер Щайнбрюк: Еврозоната се е превърнала в общност от длъжници

Бившият германски министър на финансите Пеер Щайнбрюк, евентуален съперник на канцлера Ангела Меркел в изборите следващата година, се изказа в полза на издаването на общ дълг в еврозоната, въпреки че правителството в Берлин и повечето германци са против него, предаде Ройтерс.

Пред Sueddeutsche Zeitung Щайнбрюк каза, че подкрепя председателя на Социал-демократическата партия Зигмар Габриел, който е “за” емитирането на общи еврооблигации и фискална интеграция.

“Председателят на партията е прав за това и развитието ще отиде в тази посока", каза Щайнбрюк.

Той допълни, че Европейският съюз ще трябва да бъде в състояние да се намесва пряко във фискалните политики на финансово затруднените страни.

Пеер Щайнбрюк разкритикува коалиционните партньори на Ангела Меркел, които не подкрепят идеята за споделяне на дълговете в еврозоната.

"Те са лекомислени", каза политикът и добави, че еврозоната вече се е превърнала в “общност от длъжници”.

Италия, Испания и Франция призовават за емитирането на общи еврооблигации като начин за справяне с кризата на доверие на финансовите пазари и за понижаване на разходите по дълговете на тези страни от европейския валутен блок, които имат проблеми с лихвите по облигациите.

Германия обаче се противопоставя на всяко предложение за съвместно емитиране на дълг заради опасенията, че това ще навреди на икономиката на страната.

Позицията на Щнайбрюк е доста рискова, като се има предвид, че мнозинството от германците не подкрепят идеята за солидарни дългове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:11 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още