IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финландия предлага банките сами да финансират европейски спасителен фонд

Премиерът на Финландия каза в интервю, че финансираният от банките фонд може да се ползва за тяхната рекапитализация

11:52 | 10.08.12 г.
<p>
	Премиерът на Финландия Юрки Катайнен. Снимка: Ройтерс</p>

Премиерът на Финландия Юрки Катайнен. Снимка: Ройтерс

Министър-председателят на Финландия Юрки Катайнен предложи днес да бъде създаден финансиран от банките специализиран фонд, средствата от който да се използват за рекапитализиране на затруднени финансови институции, съобщи онлайн изданието euractiv.com.

Катайнен допълни, че Европейският съюз трябва изцяло да спази ангажимента си и да основе тесен фискален съюз.

"Ние трябва да сме в състояние да изградим система, така че банките да не могат да разтърсват всички европейски страни. Едно решение в допълнение към мониторинга може да бъде кризисен фонд, финансиран от европейските банки", посочва Юрки Катайнен в интервю за сп. Talouselama, публикувано днес.

В момента Европейската централна банка (ЕЦБ), Европейската комисия (ЕК) и държавите-членки на еврозоната работят по предложение за създаването на банков съюз и обсъждат какви правомощия трябва да има новия регулаторен орган. Планът се очаква да бъде обявени през септември.

Проевропейското правителство на Катайнен зае твърда позиция и иска обезпечения срещу предоставена от европейските спасителни фондове помощ. Финландският премиер също така настоява европейските държави да запазят контрол върху данъчното си облагане.

В друго интервю за финландската телевизия YLE Юрки Катайнен коментира, че е необходимо да се засили кооперацията между ЕЦБ и държавите-членки на еврозоната, за да се успокоят пазарите.

Той подкрепя идеята ЕЦБ да се намесва директно на пазарите и да изкупува облигации на затруднени финансово държави от европейския валутен блок.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:49 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още