IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на Nestle надхвърли очакванията въпреки забавянето в САЩ

С основна заслуга за положителния резултат са развиващите се пазари в Азия, както и Африка и Океания

12:30 | 09.08.12 г.
<p>
	Централата на Nestle в швейцарския град Вьове. <em>Снимка: компанията</em></p>

Централата на Nestle в швейцарския град Вьове. Снимка: компанията

Швейцарската компания Nestle SA предупреди за забавяне на ключовия ѝ американски пазар, но запази годишната си прогноза, тъй като е постигнала по-силен от очакваното ръст на печалбата си за първата половина на годината, съобщи MarketWatch.

Най-голямата компания по продажби на хранителни стоки в света обяви, че търговската среда особено в Северна Америка е била „предизвикателна“, тъй като обемът на продажбите там е намалял. „В Северна Америка, където потребителското доверие продължава да бъде ниско, няколко хранителни категории бяха под натиск, включително замразените храни“, се посочва в съобщение на Nestle.

Компанията обяви ръст на нетна печалба за първите 6 месеца на годината от 8,9% до 5,12 млрд. швейцарски франка, надхвърляйки очакванията на икономистите за ръст до 4,94 млрд. швейцарски франка.

Продажбите са нараснали със 7,5% до 44,1 млрд. швейцарски франка при предварителни прогнози на експертите от 43,79 млрд. швейцарски франка.

Следеният с повишено внимание ръст на основните продажби, който изключва ефектите от придобивания, запасите и разликите във валутните курсове, се е свил до 6,6% при 7,5% през същия период на 2011 г., но над прогнозираните от анализаторите 6,2%.

Като цяло обемът на продажбите е нараснал с 2,9%, движен основно от развиващите се пазари в Азия, Океания и Африка, където ръстът се подхранва от повишаващите се доходи. В Северна и Южна Америка общо продажбите са намалели с 0,1%, докато в Европа е регистриран ръст в същата степен.

Компанията очаква ръст на основните продажби между 5% и 6% и по-високи маржове и печалба на акция при елиминиране на ефектите от разлики във валутните курсове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:03 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още