IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Commerzbank поема към курс на спестявания

Втората по големина германска банка ще трябва да се справи с отписвания заради „лоши“ кредити

09:55 | 09.08.12 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Commerzbank се настройва за по-слаби резултати. <em>Снимка: Getty Images News</em></p>

Commerzbank се настройва за по-слаби резултати. Снимка: Getty Images News

Предвид забавящата се икономика и продължаващата дългова криза в еврозоната Commerzbank дава скептична прогноза за втората половина на годината. За вторите шест месеца на годината втората по големина германска банка очаква намаляваща печалба, въпреки че фирменият резултат и през първото полугодие отчете драстичен спад с една трета до 697 млн. евро.

„Ние не виждаме доказателства в момента, че натискът върху оперативната печалба ще падне", заяви главният финансов директор Стефан Енгелс във Франкфурт в четвъртък, цитиран от Ройтерс.

Планираното намаление на „лошите“ кредити до 1,7 млрд. евро става "все по-амбициозна" цел. Ето защо се очаква печалбата между юли и декември да е под 697 млн. евро, които банката постигна през първите шест месеца. 

Рисковете в баланса за покриване на капиталовите нужди на Commerzbank са били намалени през второто тримесечие с 13 млрд. евро до 210 милиарда евро. Преди всичко по тази причина съотношението на основния капитал се е увеличил до 12,2% (края на март: 11,3%). 

Сега кредитната институция планира да се фокусира преди всичко върху частния бизнес и да изготви план за това как да се справи с наскоро прекратеното финансиране на  корабоплаването и на недвижимо имущество. Очаква се конкретни резултати да бъдат представени на 8-и ноември. През първата половина на годината подразделението е отчело повече от половин милиарди евро загуба, преди всичко, заради силно увеличение на „лошите кредити“

Но дори и в основния си бизнес с корпоративни клиенти, особено от средната класа, банката започва да усеща негативни сигнали. С печалба от 878 млн. евро за първите шест месеца на годината подразделението за малките и средните предприятия отново печели лъвския пай в общата печалба на концерна, но резултатът е доста под постигнатото преди година.

В банкирането на дребно са били спечелени едва 126 млн. евро спрямо 195 млн. евро преди година. Това е "незадоволително", заяви Енгелс.

„Стратегическата цел остава да фокусираме Commerzbank върху устойчиво печеливша основна дейност и върху намаляване на рисковете", каза още Енгелс.

Междувременно Commerzbank премина стрес-теста на Европейския банков регулатор (European Banking Authority - EBA) с добре подплатен капитал. След недостига на капитал в размер на 5,3 млрд. евро, който банката показа през декември, сега има излишък от 2,8 милиарда евро.

По този начин Commerzbank увеличава съотношението на основния капитал в съответствие с приложимите стандарти до 12,2%, което е по-добър резултат от този на банката-лидер в Германия Deutsche Bank.

За да се запазят тези добри резултати, банката намали своя рисков бизнес. Като част от тези усилия в края на юли институтът продаде своята губеща украинска дъщерна компания Bank Forum на украинското холдингово дружество Smart Group. Двете страни се споразумяха да не разкриват договорните детайли. Въпреки това обаче е ясно, че продажната цена е по-ниска от чистата счетоводна стойност.

Commerzbank придоби мажоритарния дял в  Bank Forum през пролетта на 2008 г. Оттогава обаче украинската банка разочарова по всички фронтове, а Commerzbank не предвиждаше подобрение в близко бъдеще, заради което взе решение за продажба. Още през миналата година пък банката взе решение да прекрати кредитирането извън Германия и Полша, за да щади капитала си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още