IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на OMV за полугодието нарасна с 14% на годишна база

Възобновяването на добивната дейност в Либия е с основна заслуга за положителния финансов резултат

12:28 | 08.08.12 г.
Печалбата на OMV за полугодието нарасна с 14% на годишна база

Австрийската компания OMV AG обяви, че нетната ѝ печалба е нараснала на годишна база, след като възобновяването на добивната дейност в Либия не само е подкрепило продажбите през първата половина на 2012 г., но е компенсирало и спада в добитите обеми в Румъния и Йемен, предаде MarketWatch, като се позова на съобщение на компанията.

Нетната печалба за акционерите през второто тримесечие е достигнала 283 млн. евро при 273 млн. евро през аналогичния период на 2011 г., а за първата половина на годината нараства с 14% на годишна база до 735 млн. евро.

Нетната печалба, като се изключи разликата в стойността на запасите, се е увеличила през второто тримесечие с 89% на годишна база до 455 млн. евро, а за полугодието е достигнала 835 млн. евро при 516 млн. евро за същия период на предходната година.

Чистата печалба без разликата в стойността на запасите преди данъци и лихви е 865 млн. евро през второто тримесечие, което е ръст от 82% на годишна база, а за полугодието се повишава с 11% до 1,53 млрд. евро.

Общата печалба преди данъци и лихви през второто тримесечие се е увеличила с 8% до 621 млн. евро, а за първата половина на годината е нараснала до 1,53 млрд. евро при 1,39 млрд. евро за аналогичния период на 2011 г.

До края на годината от OMV очакват средната цена на сорта „Брент“ да остане над 100 долара за барел, докато спредът със сорта Urals се очаква да остане малък.

От компанията прогнозират свиване на маржовете при преработката на петрол, след като се разшириха през второто тримесечие, тъй като цената на суровия петрол се откъсна от достигнатите дъна.

От OMV напомнят, че добивната дейност в Йемен е била възобновена през юли след възстановяването на тръбопровода за износ, но че ситуацията с безопасността остава несигурна. Очаква се добивите в Либия да се запазят на досегашното си равнище за известно време, добавят оттам.

Компанията обяви, че ще продължи освобождаването от активи в секторите на преработката и маркетинга с цел да бъдат набрани до 1 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още