IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските акции отчетоха най-големия си ръст от 4 месеца

Данните за пазара на труда в САЩ окуражиха инвеститорите и засилиха очакванията, че ще се стигне до допълнителни стимули за икономиката

19:39 | 03.08.12 г.
Европейските акции отчетоха най-големия си ръст от 4 месеца

Европейските акции се възстановиха от вчерашните загуби и отбелязаха най-големия ръст от 4 месеца заради данните за пазара на труда в САЩ, които оповести американското трудово министерство, предаде Bloomberg.

Въпреки че безработицата в Страната на неограничените възможности е отбелязала лек ръст до 8,3% през юли, новоразкритите работни места през месеца са били повече от очакваните, отбелязва агенцията. 

В края на сесията общоевропейският Stoxx Europe 600 се повиши с 2,4% до 265,58 пункта, което е най-високо ниво на индекса от 2 април. За седмица измерителят регистрира ръст от 2,2%, въпреки че Европейската централна банка (ЕЦБ) и Федералният резерв на САЩ не представиха конкретни планове за осъществяването на незабавни стимули за икономиката.

Според анализатори е възможно пазарните участници да очакват, че статистиката ще предизвика раздвижване и ще доведе до взимането на решение за предприемането на допълнителни парични стимули от страна на централните банки.

В Германия DAX 30 регистрира ръст от 3,93% до 6 866 пункта, във Великобритания FTSE 100 добави 2,21% до 5 787 пункта, а във Франция САС 40 се изстреля с 4,38% до 3 374 пункта.

Сред най-добре представилите се акции в днешната сесия се наредиха книжата на Allianz. Финансовите резултати на застрахователния гигант за второто тримесечие надминаха очакванията на анализаторите.

Нетната печалба на компанията е нараснала до 1,23 млрд. евро, а очакванията на ръководството са да бъде постигната заложената цел за оперативна печалба през 2012 г. между 7,7 млрд. евро и 8,7 млрд. евро.

Повишения регистрираха и банковите акции, след като днес излязоха по-добри от очакваното отчети на финансови институции. Intesa Sanpaolo и Natixis бяха сред банките, които отчетоха по-добри финансови резултати от очакваното. Това подкрепи поскъпването на лотовете на BNP Paribas, Societe Generale SA, Deutsche Bank, UniCredit и други.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още