IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Застрахователи се позовават на Викториански закон, за да получат компенсации

Британски компании претендират, че полицията трябва да им възстанови изплатените полици във връзка с размириците в Лондон от миналия август

16:20 | 03.08.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Бунтовете в Лондон миналото лято. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Бунтовете в Лондон миналото лято. Снимка: Ройтерс

Британски застрахователи, включително RSA Insurance Group Plc, се позовават на закон от 19-ти век в претенциите си за възстановяване на над 200 млн. британски лири (310 млн. долара) загуби по изплатени застрахователни полици за щети, нанесени по време на бунтовете на Острова от миналия август, съобщава Bloomberg.

Законът за щетите, нанесени при бунтове (Riot Damages Act) от 1886 г. дава право на всеки, който е понесъл загуби по време на бунтове, да поиска компенсация от полицията.

Застрахователите са изплатили 95% от исковете на клиентите си по случая и сега искат да получат компенсации, позовавайки се на Викторианския закон, обяви Асоциацията на британските застрахователи (ABI).

„По закон полицията е задължена да изплати компенсации за щетите“, коментира Стюарт Уайт, партньор в адвокатската кантора Reynolds Porter Chamberlain LLP, специализирана в застрахователни спорове. „Застрахователите печелят от това, както и хората, които не са се застраховали или са частично застраховани“.

Обезщетяването на застрахователите с пари на данъкоплатците съвпада с най-мащабните усилия за бюджетни икономии, предприемани от британско правителство след края на Втората световна война.

Aviva Plc, RSA и Allianz SE, трите най-големи застрахователни компании на острова, обявиха, че възнамеряват да използват закона, за да получат компенсации за застрахователните полици, които са изплатили. По данни на ABI индустрията е изплатила 200 млн. британски лири, свързани с бунтовете от миналия август.

„Ако една застрахователна полица изрично не изключва щети при бунтове, тогава застрахователната компания трябва да плати. Това е“, казва Майк Уедърли, британски парламентарист-консерватор. „Ако застраховката не покрива щети при бунтове, тогава хората трябва да получат компенсация от правителството“, допълва той.

Allianz очаква да бъде обезщетена на 100% за разходите си, свързани с бунтовете, заяви говорител на компанията. Aviva също очаква да получи пълни компенсации.

Бунтовете избухнаха на 6 август в Тотнъм, квартал на Лондон, след като Марк Дуган, местен чернокож младеж беше застрелян от полицията, след като колата му е била спряна за проверка. По-късно бунтовете обхванаха централен Лондон, Манчестър, Бирмингам, Бристол и Лийдс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:58 | 04.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още