IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Монти предупреждава за антиевропейски настроения

Ако доходността по италианските облигации не се понижи, в Рим може да бъде избрано антиевропейско правителство, смята премиерът на Италия

17:29 | 02.08.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Италианският премиер Марио Монти<em>. Снимка: Ройтерс</em></p>

Италианският премиер Марио Монти. Снимка: Ройтерс

Италия рискува ескалация на общественото недоволство, което може да доведе до избиране на антиевропейско правителство, ако европейските политици не успеят да понижат цената за кредитирането на страната, коментира италианският премиер Марио Монти, цитиран от Bloomberg. 

Монти направи изявлението си във Финландия, където потърси подкрепа за усилията на правителството си да убеди инвеститорите, че цената за кредитирането на Италия и Испания е неоправдано висока.

„Ако доходността по италианските облигации остане на сегашните нива още известно време, в Рим ще бъде избрано правителство настроено срещу Европейския съюз (ЕС), еврото и фискалната дисциплина“, предупреждава Монти.

Тази сутрин доходността по 10-годишните италиански облигации се понижи с 11 базисни пункта до 5,8%. Дори при този спад лихвите остават с около 1 процентен пункт по-високи, отколкото в началото на март и с 4,4 процентни пункта над доходността по германските ДЦК с подобен матуритет.  

В същото време доходността по 10-годишните испански ДЦК, която през юли надхвърли рекордните 7,5%, се понижи с 6 базисни пункта до 6,6%. 

Монти отклони въпроса, какво би поискал от ЕЦБ, цитирайки независимостта на централната банка. Италия не се нуждае от спасителен план, въпреки че може да поиска съдействие от европейския спасителен фонд и ЕЦБ да понижат цената за кредитирането й, коментира той.

„На Италия не й е необходима никаква конкретна помощ. Със сигурност не и за спасяването на икономиката и бюджета й“, коментира той. „Италия обаче може да поиска подкрепа за преодоляването на бавния темп, с който пазарите осъзнават, че усилията на италианското правителство дават резултати.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 1
Vesko94
преди 11 години
Съгласен съм, пищят като малки деца, а реално все още не са поели никаква тежест. Когато си харчил повече, отколкото произвеждащ, е нормално да дойде такъв период, все повече си мисля, че годините на охолен живот, са направили европейците едни мрънкащи хора, неспособни да живеят малко по-скромно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
rover
преди 11 години
Хай да го лепна и тук - "Гръцкото ( френското, испанското и т.н. ) общество не може да поеме нов товар"Само дето още не са започнали да поемат никакъв такъв. Обаче пред заплахата от нелюбящо Европа правителство, на всяка цена трябва да им се дават ( постоянно) пари. Интересно защо гърците не си избраха европомразещо правителство, след като ходеха със свастиките по улиците?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още