IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ подготвя действия за намаляване разходите за финансиране на страните

Банката обаче няма да обяви официално решение за подобен ход на днешната си среща, пише Sueddeutsche Zeitung

13:22 | 02.08.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ЕЦБ подготвя действия за намаляване разходите за финансиране на страните

Европейската централна банка подготвя „съгласувани действия“ с държавите от еврозоната за намаляване на разходите за финансиране на силно задлъжнелите страни, сред които Испания и Италия, пише немският Sueddeutsche Zeitung, цитиран от CNBC.

Според цитирания от вестника документ ЕЦБ ще обедини усилията си с постоянния европейски спасителен фонд (ESM - European Stability Mechanism) за координиране покупките на италиански и испански ДЦК. Според плана ESM ще купува директно облигации от правителствата, докато ЕЦБ ще купува на вторичните пазари.

„В управителния съвет на ЕЦБ има мнозинство в полза на подновяване на покупките и координирането им с правителствата“, цитира доклада източник.

Според Sueddeutsche обаче ЕЦБ няма да обяви официално решение за подобен ход на днешната си среща. По-вероятно е президентът на банката Марио Драги да коментира изявлението си от миналата седмица, че банката ще направи всичко за спасяването на еврото.

Окончателното решение ще дойде след 12 септември, когато Върховният съд на Германия ще се произнесе относно ратификацията на ЕSM, който ще замени временния спасителен фонд (EFSF), се казва в цитирания документ.

Анализатори посочват, че съществуват значителни пречки пред подобна стъпка. ESM не би могъл да заработи, докато Германия не го одобри.

„Всичко е спекулация, която е напълно неоправдана на този етап“, казва пред CNBC Алистър Нютън, политически анализатор в Nomura.

В допълнение всички 17 членки на еврозоната трябва да одобрят такива действия на ЕЦБ, а датчаните и финландците вече изразиха възраженията си. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 11 години
"В управителния съвет на ЕЦБ има мнозинство в полза на подновяване на покупките"" ESM не би могъл да заработи, докато Германия не го одобри " Германия ще намери начин да ги вразуми .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още