IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BNP Paribas би прогнозите въпреки спада на печалбата за тримесечието

Френската банка е поредната, която търпи сериозен спад на приходите от търговия с финансови инструменти

10:09 | 02.08.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
BNP Paribas би прогнозите въпреки спада на печалбата за тримесечието

Най-голямата банка във Франция – BNP Paribas, обяви спад на печалбата си от 13% на годишна база през второто тримесечие на годината. Основна причина за това се оказват понижените приходи от инвестиционна дейност и търговия с финансови инструменти, пише Bloomberg.

Нетната печалба на банката за второто тримесечие на годината е 1,85 млрд. евро, след като година по-рано тя бе 2,13 млрд. евро. Резултатът е по-добър от предварителните прогнози на анализаторите, които бяха за 1,65 млрд. евро.

Печалбата преди данъци на поделението за корпоративно и инвестиционно банкиране се е свила с 40% на годишна база до 821 млн. евро.

Приходите от търговия с акции и консултантска дейност са намалели с 46%, докато приходите от търговия с инструменти с фиксирана доходност са намалели с 25%.

В банката са влезли с 8,4% по-малко приходи от корпоративно кредитиране, или общо 1,02 млрд. еевро.

Печалбата от банкиране на дребно преди данъци пък е нараснала с 0,7% на годишна база до 1,64 млрд. долара. Само на френския пазар печалбата е 558 млн. евро, а в Белгия – 174 млн. евро. Поделението на банката в Италия е претърпяло спад на печалбата с 8,3% до 132 млн. евро.

От банката заявяват, че са постигнали целта за 9% капиталова адекватност, наложена от новите правила Базел 3. Това се е случило още на полугодието, или с шест месеца по-рано от предвиденото.

За последните 12 месеца пазарната капитализация на BNP Paribas се е свила с 30 на сто до 38,5 млрд. евро. За същия период акциите на големия местен конкурент Societe Generale са поевтинели с 46%. Вчера SG обяви разочароващи резултати за второто тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още