IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Повечето европейски индекси приключиха на положителна територия

Търговията до голяма степен не се базира на икономическите фундаменти, а върху това какво ще се случи на заседанието на ЕЦБ утре, коментира анализатор

19:59 | 01.08.12 г.
Повечето европейски индекси приключиха на положителна територия

Повечето основни европейски индекси завършиха днешната сесия с повишения, но слабите данни за производството и коментарите на германската централна банка опънаха нервите на „биковете“, съобщи MarketWatch.

Общоевропейският индекс Stoxx Europe 600 нарасна с 0,5% до 262,57 пункта, заличавайки част от вчерашните загуби.

Пазарите изтриха част от печалбите, след като президентът на германската централна банка Йенс Вайдман заяви в интервю, публикувано на официалния ѝ уебсайт, че Европейската централна банка трябва да разбере, че независимостта ѝ изисква да „уважава и да не надхвърля собствения си мандат“. Вайдман подчерта, че Bundesbank е „най-голямата и най-важна централна банка в евросистемата и има по-силен вот от мнозина други централни банки“.

Индексът на бизнес активността в еврозоната на лондонския институт Markit достигна през юли над 3-годишно дъно от 44 пункта при 44,1 пункта през юни, докато британският индекс регистрира сериозно свиване до 45,4 пункта от 48,5 пункта през юни.

„Това, което наблюдавате, е търговия, която до голяма степен не се базира върху фундаментите. Тя е съсредоточена около това какво ще се случи на заседанието на Европейската централна банка утре“, заяви Кристоф Долешал, стратег за пазарите на акции в Commerzbank.

„Изглежда има доста надежди за сериозно решение и получаване на лиценз от Европейския механизъм за стабилност, което означава, че той ще получи неограничен достъп до финансиране и по същество ще бъде в състояние да спаси всяка държава-членка на еврозоната“, посочи Долешал, визирайки постоянния спасителен фонд за еврозоната.

Той обаче припомни, че Германия се противопоставя на подобно развитие, тъй като се опасява, че парите на германските данъкоплатци ще потънат в спасителни пакети.

Френският индекс CAC 40 се повиши с 0,9% до 3 321,56 пункта, като акциите на BNP Paribas SA прибавиха 1,8% към стойността си до 30,71 евро, но тези на инженеринговата и строителна компания Vinci SA поевтиняха с 2,2% до 33,78 евро, след като печалбата ѝ за първата половина на годината намаля.

Пазарната капитализация на Total SA нарасна с 1% до 38,00 евро за акция, а тази на производителя на химически продукти Arkema се разшири с 5,7% до 63,25 евро за акция, след като тя обяви ръст на продажбите с 15% през второто тримесечие.

В Германия DAX 30 се понижи с 0,3% до 6 754,46 пункта, като акциите на BMW AG загубиха 3% от стойността си до 58,92 евро, след като тримесечната печалба на автопроизводителя се сви с 28% на годишна база, отчасти и заради по-високите разходи. Пазарната капитализация на конкурентите им от Daimler AG намаля с 0,9% до 40,07 евро за акция.

Във Великобритания FTSE 100 спечели 1,4% до 5 712,82 пункта, като акциите на  Standard Chartered PLC поскъпнаха с 3,6% до 1 517,50 пенса, след като печалбата на банката за първото полугодие нарасна с 12%, достигайки рекордни висоти, а тези на HSBC Holdings PLC повишиха стойността си с 1,25% до 540,60 пенса. Пазарната капитализация на Vodafone Group PLC се разшири с 3,3% до 188,70 пенса за акция.

В Испания IBEX 35 отстъпи с 0,3% до 6 720,00 пункта, като акциите на BBVA SA поевтиняха с 0,8% до 5,28 евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:54 | 22.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още