IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС разследва Драги за конфликт на интереси

Президентът на ЕЦБ е обвинен, че има тесни връзки с Г-30 - организация, за която се предполага, че лобира в полза на големите мултинационални банки

10:39 | 31.07.12 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Президентът на Европейската централна банка Марио Драги. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Президентът на Европейската централна банка Марио Драги. Снимка: Ройтерс

Бюрото за вътрешен контрол на Европейския съюз (ЕС) започна разследване срещу президента на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги по подозрение за конфликт на интереси, съобщава CNBC

Corporate Europe Observatory (CEO), която проследява процесите на лобиране в ЕС, обвини Драги в зависимост поради членството си в международния форум на лидери от публичния и частен финансов сектор Г-30.

„Получихме оплакване и изпратихме писмо до ЕЦБ“, съобщи Гунди Гейдсман, говорител на омбудсмана на ЕС Никифорос Диамандорус. „Сега чакаме отговор. ЕЦБ трябва да вземе позиция до октомври“.

Говорител на ЕЦБ потвърди, че банката е получила запитването и че ще отговори в определения срок. Тя отхвърли обвиненията за конфликт на интереси.

Аргументите на CEO са, че участието на Драги в Г-30 противоречи на етичните правила на централната банка. „Драги е обвинен, че има тесни връзки с групата и че участва в конфиденциални срещи с нейни членове“, изтъкват от CEO.

„Г-30 има всички характеристики на лобистка организация на големи мултинационални банки и президентът на ЕЦБ не би трябвало да е неин член поради опасенията за независимостта на институцията, която представлява“, се посочва в изявлението на надзорния орган.

Оглавяваната от бившия президент на ЕЦБ Жан-Клод Трише Г-30 обединява влиятелни регулатори, директори на финансови институции и икономисти.

В организацията членуват бившият председател на Федералния резерв на САЩ Пол Волкър, управителят на канадската централна банка Марк Карни и управителят на английската централна банка Марвин Кинг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:14 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 18 rate down comment 0
diado mrass
преди 11 години
..... На мене в тая банка ми беше последната надежда, пък то кво стана ...???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 0
ivo0101
преди 11 години
Явно ние "овцете" вдигнахме много шум че идва от Голдман Сакс също като Марио Монти и сега да ни замажат очите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 1
trendline
преди 11 години
Извиват му ръцете на човека. Как така изведнъж разбраха че е член в организацията на Г-30. Ама и говорителя на омбудсмана на ЕС - грък. Наистина отдавна не е смешно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 11 години
Не бе човек, не мога вече... Това е някакъв комедиен театър който гледаме. Не знам защо не ми е смешно вече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още