IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Надеждата за координирани действия в Европа окуражи европейските инвеститори

Може да предположим, че пазарите вече са калкулирали евентуалната намеса на Европейската централната банка в четвъртък

19:37 | 30.07.12 г. 2
<p>
	<em>Фондовата борса във Франкфурт: Снимка: Ройтерс</em></p>

Фондовата борса във Франкфурт: Снимка: Ройтерс

В понеделник европейските индекси продължиха зелената вълна от края на миналата седмица, след като в медиите се появи информация, че лидерите от региона са готови да предприемат нови стъпки за облекчаване на дълговата криза включително чрез изкупуване на правителствен дълг, съобщава MarketWatch.

Stoxx Europe 600 се повиши с 1,59% до 264 пункта след ръст от 0,6% през изминалите седем дни – осма подред седмица на печалби.

„Пазарите изчакват координирани действия, които според последните слухове са доста реалистични. Най-вероятно в четвъртък ЕЦБ ще обяви някаква интервенция“, казва Ричард Пери, главен стратег на Central Markets.

Миналата седмица президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги обеща да направи „каквото е необходимо“, за да спаси еврото. Обещанието беше подкрепено от  германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Франсоа Оланд. Те заявиха, че ще направят „всичко възможно, за да защитят еврозоната“.

„Може обаче да предположим, че пазарите вече са калкулирали евентуалната намеса на централната банка. В сряда очакваме данните за мениджърските поръчки в еврозоната, които може да не се окажат оптимистични, както и данните за заетостта в САЩ по-късно през седмицата“, допълва Пери.

Акциите на Air France-KLM се повишиха с над 18%, след като авиокомпанията обяви 895 млн. евро загуби за второто тримесечие поради еднократен извънреден разход. Компанията обаче подчерта, че очаква по-силни резултати до края на годината.

Френският CAC 40 спечели 1,24% до 3321 пункта. Акциите на BNP Paribas SA нараснаха с над 3%, а тези на Credit Agricole SA с над 7%.

Акциите на европейските банки се повишиха наред с надеждите, че европейските политици ще предприемат мерки за разрешаване на проблемите в региона.

В интервю за германския Sueddeutsche Zeitung председателят на еврогрупата Жан-Клод Юнкер заяви, че в най-скоро време европейските страни и ЕЦБ ще предприемат мерки в подкрепа на еврото.

Той изтъкна, че Европейският фонд за финансова стабилност (EFSF) и ЕЦБ ще купуват испански правителствен дълг, за да понижат цената на кредитирането в еврозоната.

Тази седмица предстои и среща на Федералния резерв (Фед) във Вашингтон.

Доходността по 10-годишните испански облигации се понижи с 13 базисни пункта до 6,57%.

Във Великобритания HSBC Holdings PLC също приключи сесията на зелено, въпреки че банката обяви спад на печалбата си за първата половина на годината.

FTSE 100 в Лондон се повиши с 1,18% до 5694 пункта, докато DAX 30 във Франкфурт спечели 1,27% до 6774 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:50 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
Да, при това докато е време. Че тя тая работа е малко - днеска има, утре нема.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
space-man
преди 11 години
Да купуват наред. И Дянков да им предложи първокласни ДЦК!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още