IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

HSBC би прогнозите благодарение на разпродажбата на активи

Нетната печалба, нетният лихвен доход и печалбата от търговска дейност обаче спадат спрямо миналата година

12:37 | 30.07.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
HSBC би прогнозите благодарение на разпродажбата на активи

Най-голямата банка в Европа – британската HSBC, обяви 10% ръст на печалбата си преди данъци за първото полугодие на годината. В неговата основа стои разпродажбата на активи, предприета от финансовата институция като опит за фокусиране върху основните пазари, пише Bloomberg.

Печалбата преди данъци се е увеличила до 12,7 млрд. долара от 11,5 млрд. долара преди година. Това би прогнозите на анализаторите, които бяха за 12,36 млрд. долара.

Нетната печалба на финансовата институция обаче бележи спад. След като през първото полугодие на 2011 година тя е била 9,22 млрд. долара, сега е отбелязано свиване до 8,44 млрд. долара. Очакванията на анализаторите бяха за 8,3 млрд. долара, пише MarketWatch.

Нетният лихвен доход на банката се е свил от 20,24 млрд. долара до 19,38 млрд. долара, а нетният приход от търговски ошерации е намалял от 4,81 на 4,52 млрд. долара.

Влошаване има и при показателя възвращаемост на основния капитал – от 12,3 на сто преди година до 10,5 на сто сега.

„Направихме значителен и окуражаващ прогрес в ключови области, увеличавайки приходите на бързорастящи пазари като азиатския и продължавайки преструктурирането на организацията“, коментира изпълнителният директор на HSBC Стюарт Гъливер.

Откакто той пое поста, фокусът на банката се насочи към развиващите се пазари и преследване на по-голям пазарен дял там. Освен това бе обявен план за съкращаване на 3,5 млрд. долара до края на следващата годона.

За периода, през който Гъливер е изпълнителен директор, банката е извършила 28 продажби на активи.

След отчета акциите на HSBC се търгуват с ръст от 0,8 на сто до 5,35 лири за брой. От началото на годината пазарната капитализация на финансовата институция е нараснала с близо 10 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:17 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още