IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ryanair с 30% спад на печалбата за тримесечието

Компанията е хеджирала нуждите си от горива при добри цени, но слабото евро неутрализира позитивните ефекти

11:56 | 30.07.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Ryanair с 30% спад на печалбата за тримесечието

Нискотарифният превозвач Ryanair обяви 30% спад в печалбата си за второто тримесечие на годината, но запази прогнозите си за цялата фискална година без промяна. В основата на влошения резултат стоят повишените разходи за горива, пише MarketWatch.

Нетната печалба за тримесечието, което е първо за фискалната година на компанията, е 98,8 млн. евро, след като година по-рано бе 139,3 млн. евро. Предварителните очаквания на анализаторите бяха за 125,2 млн. евро.

Приходите пък са се увеличили от 1,16 млрд. евро до 1,28 млрд. евро. При броя превозени пътници има увеличение от 6 на сто на годишна база.

За цялата година Ryanair очаква увеличение на пътниците с 4%, като според изпълнителния директор Майкъл О'Лиъри то би било и по-голямо, но рецесията в Европа и мерките за икономии не позволявали това.

Прогнозата е, че през фискалната година, която приключва в края на март 2013 година, Ryanair ще запише спад на печалбата до 400-440 млн. евро, след като за предходната година положителният резултат беше 560,4 млн. евро.

Компанията е успяла да хеджира около 90% от нуждите си от гориво при цена от около 1 000 долара за метричен тон, което е с 22% повече спрямо миналата година. Около 50% от нуждите за следващата година пък са хеджирани при 940 долара за метричен тон. По всяка вероятност обаче по-голямата част от положителния ефект от тези операции ще бъде заличен заради високия курс на долара спрямо еврото.

Днес акциите на Ryanair губят 2,1% до 3,82 евро за брой.

През миналата седмица един от големите конкуренти на Ryanair – EasyJet, обяви 11% ръст на приходите си за тримесечието.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още