IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Барозу: Гърция ще има подкрепата на ЕК и еврозоната, ако изпълнява задълженията

Преговорите за новите траншове по договорената спасителна програма за страната ще продължат до септември

10:40 | 27.07.12 г. 1
<p>
	Жозе Барозу. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Жозе Барозу. Снимка: Ройтерс

Гърция ще запази пълната подкрепа на Европейската комисия и еврозоната, докато продължава да изпълнява задълженията си за финансова консолидация, заяви председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу след срещата си с гръцкия премиер Андонис Самарас, цитиран от ИТАР-ТАСС.

„Гърция е част от европейското семейство и еврозоната и ние възнамеряваме да направим всичко, за да запазим това положение", каза Барозу.

Същевременно той подчерта важността на продължаващото изпълнение на програмата за свиване на бюджетния дефицит и на оздравяването на системата на държавните разходи в страната.

„Гърция ще запази пълната подкрепа на ЕК и еврозоната, докато страната продължава да изпълнява задълженията си по финансовата консолидация. Именно затова е нужно в Гърция да бъде постигнат нов консенсус по програмата за реформи и развитие на страната“, добави председателят на ЕК.

Днес правителството на страната трябва да представи подробности за пакет от мерки за икономии на още 11,7 млрд. евро в бюджетите за 2013 и 2014 г.

Барозу е на първо посещение в Гърция от началото на бюджетната криза в страната през декември 2009 г.

Същевременно от Международния валутен фонд обявиха, че преговорите на кредиторите на Гърция за реализирането на ангажиментите на страната и за отпускането на нови траншове по договорената спасителна помощ ще продължат до септември, съобщи AFP.

“Очакваме преговорите по програмата да продължат до септември“, заяви представителят на МВФ Дейвид Хоули.

Реализирането на програмата бе спряно заради политическата нестабилност в страната, докато там през май и юни се провеждаха парламентарни избори.

Ако кредиторите престанат да финансират Гърция, страната ще бъде принудена да печата собствена валута, за да изплаща задълженията си. Освен това тя ще фалира по външния си дълг на стойност почти 300 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:28 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
sasho7777
преди 11 години
единственият изход за Гърция, ако иска държавата да продължи да се развива правилно, това е фалитът....и след това да започне от начало
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още