IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Драги накара европейските борси да ликуват

Надеждите за по-силен ангажимент на ЕЦБ в борбата с кризата доведоха Ibex-35 и FTSE Mib до ръст от над 5%

20:06 | 26.07.12 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	DAX обърна посоката си след изказването на Драги. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

DAX обърна посоката си след изказването на Драги. Снимка: Ройтерс

Благодарение на ясните думи на президента на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги европейските борси днес отчетоха необичайно силен ръст.

„В рамките на нашия мандат ЕЦБ ще направи всичко по силите си, за да защити еврото. А повярвайте ми, това ще бъде достатъчно“, заяви Драги по време на инвестиционна конференция в Лондон днес.

Изказването на президента на ЕЦБ предизвика истинска еуфория на пазарите. За нея се погрижиха и добри макроикономически новини от САЩ. Така слабите финансови данни на редица европейски компании и продължаващата дългова криза, които първоначално натовариха сесията, отстъпиха на заден фон, предаде Ройтерс.

Освен това френският финансов министър Пиер Московици за пореден път намекна, че е възможно фондът EFSF да изкупува държавни облигации. Тази възможност не може да бъде игнорирана, заяви той, въпреки че германското правителство продължава да се съпротивлява на подобен вариант.

"В крайна сметка политиците не искат еврото да се разпадне и накрая ще бъдат взети необходимите решения, за да се гарантира цялостта на еврозоната", каза Кевин Лили, фонд мениджър в Old Mutual Asset Managers U.K, цитиран от Bloomberg.

Еврото поскъпна до 1,2277 долара. И на пазара на облигации се почувства облекчение. Доходността за десетгодишните испански облигации падна до 7,091% и така е с повече от половин процентен пункт под рекордна си от предния ден. Доходността на италианските облигации падна до 6,108%. Инвеститорите обаче се отдръпнаха от германските облигации.

Европейският банков индекс се повиши с 2,9 на сто.

След думите на Драги мадридската фондова борса отчете силен скок, като към 14:11 часа по Гринуич (17:11 часа българско време) основният индекс Ibex-35 скочи с 5 на сто до 6305,3 пункта на фона на силното поскъпване на банковите акции. В крайна сметка Ibex-35 приключи сесията с ръст от 6,06 на сто до 6368,8 пункта.

Индексът FTSE Mib на Миланската фондова борса нарасна с 5,62 на сто до 13 210 пункта.

В Германия индексът DAX приключи сесията с повишение от 2,75 на сто. Акциите на Commerzbank с ръст от 6,41% поведоха ръста, а в края на индекса бяха акциите на MAN със спад от 5,7 на сто. Производителят на камиони от групата на Volkswagen обяви вчера спад на печалбата и намали прогнозата си за 2012 г. "Ясно е, че сега има спад на търсенето. Но сривът на печалбата в такъв порядък изненада мнозина“, заяви трейдър.

Спад от 1,2 на сто отчетоха акциите на Siemens. Директорът Петер Льошер заяви, че предвид слабата околна среда компанията ще изпълни трудно своята прогноза за финансовата година. Общата печалба на мюнхенци през тяхното данъчно трето тримесечие се е увеличила със 70% до 850 млн. евро, но остана доста под очакванията на анализаторите.

Акциите на Volkswagen почти не отчетоха движение, след като концернът продължи курса си към рекордни приходи и печалба и повиши резултата си за тримесечието.Оперативната печалба на компанията се е увеличила с 3,4 на сто на годишна база през второто тримесечие до 3,28 млрд. евро, докато приходите са се вдигнали с 19 на сто до 48,05 млрд. евро. Като обем продажбите са нараснали с 13,4 на сто до 2,39 млн. единици.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:58 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 0
stoiloff
преди 11 години
Ликува но кой? Спекуланти и ***, вадещи печалби, без да вложат и грам труд, само оскъпяващи всичко до което се докоснат! А народите страдат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
needtoknowmore
преди 11 години
1:1 към долара до края на годината ако има ударни монетарани операции стил ФЕД
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
space-man
преди 11 години
Човекът обещава да защити еврото като валута, но интересното е каква ще е стойността спрямо другите валути.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още