IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гръцката агенция за приватизация има нов председател

Такис Анастопулос поема трудния пост, за генерален директор бе назначен Йоанис Емирис

20:44 | 25.07.12 г.
Гръцката агенция за приватизация има нов председател

Бившият директор на държавната електрическа компания DEI Такис Атанасопулос бе назначен днес за председател на Общогръцкия приватизационен фонд след оставката преди месец на неговия предшественик, предаде АФП, като се позовава на съобщение на правителството.

Фондът отговаря за осъществяването на масовата приватизация, предвидена до 2015 г., за което настояват международните кредитори на страната в лицето на ЕЕвропейския съюз и Междунаровдия валутен фонд, като целта е намаляването на огромния дълг на страната.

Атанасопулос, който е преподавател по банково управление и финанси, ще замени на поста Йоанис Кукиадис, който подаде оставка в края на юни по "лични причини", което нанесе пореден удар на изоставащата програма за приватизации в Гърция.

На поста генерален директор на агенцията бе назначен Йоанис Емирис, директор на филиал на гръцката Alphabank, след като неговият предшественик Костас Митропулос подаде оставка миналата седмица.

В писмото за оставката си Митропулос се оплака от липсата на подкрепа от правителството и от забавянето в процеса на привавтизация. Без подкрепата на новото правителство няма да бъде възможно да се осъществят предвидените приватизации, предупреди Митропулос в писмото.

Според него агенцията е осъществила от миналата година насам само четири приватизационни сделки, които са донесли 1,8 милиарда евро на държавата, на фона на общо 28 проекта за приватазицация на стойност 19 милиарда евро, предвидени да бъдат реализирани до 2015 г.

За 2012 г. се предвиждаха приходи от приватизация в размер на 3 милиарда евро, но Митропулос заяви, че е малко вероятно приходите да надхвърлят 300 милиона евро.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:10 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още