IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Минимални разнопосочни отклонения на европейските индекси след волатилна сесия

Същественото от гледна точка на пазарите е дали се провеждат реформи в отделните държави, коментира анализатор

20:13 | 25.07.12 г.
Минимални разнопосочни отклонения на европейските индекси след волатилна сесия

Основните европейски индекси днес се люшкаха между печалбите и загубите, след като коментарите на члена на УС ан ЕЦБ Евалд Новотни за банков лиценз на постоянния спасителен фонд за еврозоната им осигуриха подкрепа, докато слабите макроикономически данни от САЩ помрачиха настроението на инвеститорите, съобщи MarketWatch.

Общоевропейският индекс Stoxx Europe 600 сепонижи с минималните 0,07% до 250 39 пункта, удължавайки поредицата си от сесии на загуба до 4 на фона на притесненията, че на Испания може да се наложи да поиска спасителна помощ не само за банковия си сектор.

„В момента пазарите са много нервни. Имаме продължаващи проблеми с дълговата криза в еврозоната е опасения за икономическата перспектива в световен мащаб“, заяви Маркус Райнванд, стратег за фондовия пазар в Helaba.

„Индексът на Ifo остана под очакванията, но забележителното е, че пазарите останаха стабилни. Те вече са калкулирали голяма част от лошите новини и са понижили очакванията си за икономическата перспектива. Това предотвратява по-нататъшни загуби, но не е достатъчно, за да даде на пазарите нова перспектива за по-високи цени“, добави той.

Борсите получиха тласък от коментарите на члена на управителния съвет на ЕЦБ Евалд Новотни, че има аргументи в полза на предоставяне на банков лиценз на Европейския механизъм за стабилност, което би му осигурило достъп до кредитите на ЕЦБ.

Според Райнванд обаче подобно действие няма да увеличи мощта на ЕМС в достатъчна степен в дългосрочен план. „Онова, което е съществено от гледна точка на пазарите, е дали се провеждат реформи в отделните държави“, смята той. „ЕЦБ или други институции могат само да осигурят известно време за този процес, но работата трябва да бъде свършена в страните, които имат проблеми. ЕЦБ не може да ги разреши“, добави експертът.

Коментарите на Новотни обаче помогнаха за облекчаване на напрежението върху испанските държавни облигации, като доходността по тях днес се понижи с 21 базисни пункта до 7,34%. Нивото обаче не може да бъде поддържано в дългосрочен план, предупреждават анализатори. Днес испанският индекс IBEX 35 прибави 0,8% до 6 004,90 пункта.

В Германия DAX 30 спечели 0,25% до 6 406,52 пункта, въпреки че индексът за бизнес доверието на института Ifo се понижи до 103,3 пункта, оставайки и под очакванията на анализаторите.

Акциите на Daimler AG повишиха стойността си с 4,5% до 37,64 евро, след като компанията потвърди прогнозата си за годишна печалба въпреки свиването на печалбата през второто тримесечие.

Пазарната капитализация на Siemens AG нарасна с 1,7% до 67,75 евро за акция, след като компанията получи поръчка за оборудването на 3 електростанции в Южна Корея.

Френският индекс CAC 40 напредна с 0,2% до 3 081,74 пункта, като акциите на Credit Agricole SA поскъпнаха с 1,4% до 2,98 евро, а тези на  ArcelorMittal SA прибавиха 0,9% към стойността си до 11,84 евро, след като тримесечната печалба на компанията надхвърли очакванията на анализаторите, макар да се понижи на годишна база.

Пазарната капитализация на Peugeot SA обаче намаля с 2,5% до 6,08 евро за акция, след като автопроизводителят представи план за набиране на 1,5 млрд. евро, тъй като регистрира загуба за първата половина на годината.

Във Великобритания FTSE 100 отстъпи с минималните 0,02% до 5 498,32 пункта, след като първоначалната оценка за брутния вътрешен продукт на страната показа, че той се е свил с 0,7% през второто тримесечие в сравнение с първото главно заради спада от 5,2% в строителството.

Акциите на BT Group PLC загубиха 3,3% от стойността си до 210,20 пенса, след като продажбите на компанията за тримесечието намаляха и останаха под очакванията на анализаторите, а тези на  GlaxoSmithKline PLC поевтиняха с 1,3% до 1 426,50 пенса, след като производителят на лекарства не оправда прогнозите за второто тримесечие при намалели продажби и свита печалба.

Пазарната капитализация на производителя на чипове ARM Holdings PLC обаче нарасна с 8,6% до 526,50 пенса, след като ръстът на печалбата на компанията за второто тримесечие надхвърли очакванията на експертите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:15 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още