IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Moody's свали перспективата пред рейтинга на EFSF

Рейтинговата агенция обясни решението си като следствие на понижените перспективи пред рейтингите на Германия, Холандия и Люксембург

08:50 | 25.07.12 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Moody's свали перспективата пред рейтинга на EFSF

Moody's Investors Service намали до негативна перспективата по дългосрочния рейтинг на временния спасителен фонд на еврозоната (European Financial Stability Facility - EFSF), съобщи CNBC.

Това е тежък удар по фонда, който изпълнява ролята на предпазна стена срещу разпространението на кризата в Европа.

Рейтинговата агенция обясни решението си като следствие на понижените перспективи пред рейтингите на Германия, Холандия и Люксембург. И трите държави са гаранти по временния стабилизационен механизъм, отбелязва CNBC.

И това не е всичко – след като Moody's се усъмни във възможно най-добрия рейтинг на Германия, агенцията започна преглед и на рейтингите на отделни федерални провинции. Във вторник Moody's понижи перспективата пред Баден-Вюртемберг, Бавария, Берлин, Бранденбург, Северен Рейн-Вестфалия и Саксония – Анхалт от „стабилна“ на „негативна“, припомня германският Handelsblatt.

По-нисък кредитен рейтинг може да означава, че за заемането на свежи пари може да се плащат по-високи лихвени проценти. Посочените по-горе провинции имат много добри рейтинги, Бавария и Баден-Вюртемберг дори имат най-високия рейтинг "ААА" - подобно на Федерална република Германия.

"Промяната в перспективата на EFSF сега отразява негативните перспективи пред рейтингите на всички гаранти с топ рейтинг, с изключение на Финландия", посочи Moody’s в изявлението си.

Решението на рейтинговата агенция идва в момент, в който разходите на Испания по обслужването на дълговете ѝ нараснаха неимоверно, което отразява схващането, че тя може и да поиска средства от спасителните фондове на еврозоната – нещо, което европейският валутен блок не може да си позволи.

EFSF беше създаден през 2010 г. с цел запазване на финансовата стабилност в Европа чрез предоставяне на финансова помощ за държави от еврозоната. Фондът е с капацитет 440 млрд. евро и е с рейтинг ААА, присъден от Moody's и Fitch Ratings, докато Standard & Poor's му даде оценка АА+.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 11 години
Един въпрос, Кой ще спасява спасителния фонд когато дойде падежа на неговите кредити, които е взел за да спасява други длъжници?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още