IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Страните от ЕС подкрепиха по-слабо увеличение на бюджета за 2013 г.

Великобритания, Холандия и Швеция, които бяха за още по-големи съкращения, гласуваха против предложението, а Австрия се въздържа

20:57 | 24.07.12 г.
<p>
	<em>Президентът на Европейската комисия Жозе Мануел Барозо. Снимка: Ройтерс</em></p>

Президентът на Европейската комисия Жозе Мануел Барозо. Снимка: Ройтерс

Правителствата на страните от ЕС поискаха днес увеличение от 2,8% на бюджета за следващата година, което е доста под предложението на Европейската комисия (ЕК) за 6,8%, съобщава ДПА.

Европейската комисия предложи бюджет за 2013 г., предвиждащ плащания на стойност 137,9 млрд. евро, като посочи, че парите са необходими, за да се плати за проекти, одобрени от правителствата на ЕС в миналото.

Мнозинството от министрите, отговарящи за европейските въпроси в страните от ЕС, подкрепиха бюджет от 132,7 милиарда евро.

Великобритания, Холандия и Швеция, които бяха за още по-големи съкращения, гласуваха против предложението, а Австрия се въздържа.

Несъгласието подчертава голямото разделение в ЕС за това дали повече разходи или повече икономии биха решили икономическата криза в еврозоната.

Кипър председателства ЕС и ще преговаря по бюджета с Европейския парламент, който има последната дума по този въпрос.

Кипърският заместник-министър по европейските въпроси Андреас Мавроянис отбеляза, че се надява да бъде постигнато споразумение до ноември.

Министрите защитиха своя вариант на орязан бюджет, заявявайки, че все пак средствата за "устойчив растеж" ще бъдат увеличени с 6,7%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още