IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските банки се изтеглят от САЩ

Американските активи на кредитните институции от еврозоната са намалели с над една трета през последните 5 години

12:35 | 23.07.12 г. 2
Европейските банки се изтеглят от САЩ

Европейските банки са се изтеглили рязко от САЩ през последните 5 години след началото на финансовата криза, свивайки активите си в страната с над една трета, сочи анализ на данни на американския Федерален резерв, публикуван в британския вестник Financial Times.

Банкови фалити, отписване на активи и продажба на кредитни портфейли и бизнеси свиха американските активи на банките от еврозоната с 540 млрд. долара от достигнатия през септември 2007 г. връх от 1,51 трлн. долара.

Кредитните институции в еврозоната бяха подложени на натиск от регулаторните органи за повишаване на капиталовата адекватност, като доста от тях предпочетоха да свият бизнеса си в САЩ, тъй като финансирането в долари стана по-трудно.

Американските активи, притежавани от банки от еврозоната, са намалели до 973 млрд. долара в края на март, сочат последните публикувани данни от Фед, достигайки най-ниското си ниво от 2005 г.

„Това е доста очебийно спрямо ситуацията преди 5 години“, заяви Дъг Ленди, партньор и ръководител на отдела за регулаторните практики във финансовите услуги в юридическата кантора Allen & Overy. „Изглежда повече като завръщане към позициите на банките от преди 10 или 20 години, когато балансите им бяха по-скромни и доста по-слабо диверсифицирани“, добави той.

Процесът на деливъридж сред кредитните институции в еврозоната променя американския банков пейзаж. Адвокати, банкери и анализатори твърдят, че голяма част от плячката от бъркотията в еврозоната е облагодетелствала американските банки, канадските им конкуренти, а китайските също са разширили операциите си в САЩ.

Например през миналата година Wells Fargo и JPMorgan Chase закупиха част от портфолиото с кредити за недвижими имоти с търговско предназначение на национализираната ирландска банка Anglo Irish на стойност 9,5 млрд. долара. На свой ред Capital One закупи онлайн банкирането в САЩ на холандската кредитна институция ING.

Европейските банки ограничиха експозицията си към американски заеми, след като страховете от разпространение на кризата понижиха инвестиционния апетит.

Франция и Германия начело с BNP Paribas и Deutsche Bank все още запазват част от най-обемните си операции в чужбина именно в САЩ. Но френски финансови групи, включително BNP, Crédit Agricole и Société Générale, обявиха планове за свиване на балансите си.

Американските активи, собственост на германски банки, са намалели до 267 млрд. долара от достигнатия рез 2007 г. връх от 427 млрд. долара, докато тези на френските са се свили до 373 млрд. долара от 420 млрд. долара през декември 2007 г., сочат данните на Фед.

Изтеглянето на банките от по-малките държави в еврозоната е още по-очевидно, тъй като банковите им системи са подложени на силен натиск. Американските активи, притежавани от ирландски банки, са се сринали до 3,6 млрд. долара през март тази година от 130 млрд. долара през септември 2008 г.

Wells Fargo са били сред най-дейните американски банки, закупили активи от европейските си конкуренти. Напоследък тя придоби кредитно портфолио на стойност 6 млрд. долара от затруднената германска банка WestLB, както и енергийния бизнес в Северна Америка на френската BNP.

„Активността е доста голяма“, заяви Тимъти Слоун, главен финансов директор на базирана в Сан Франциско банка. „Някои институции трябва да се захванат и да поемат този бизнес. Не можем да бъдем само ние, затова смятам, че от това ще имат полза и големите регионални банки и канадските банки“, добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Lucifer
преди 11 години
този път и войната няма да ги спаси, ще имат скоро нов $=1000 стари $, неизбежно е
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
Internet
преди 11 години
Всичко бяга от Империята на злото..нека сега да си изплащат сами само федерален дълг от 104% БВП, плюс 50 трлн долара на населението и още 170% БВП общо на местната власт и на щатите.Но те се въоръжават клетниците до дупка и пак ще правят война...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още