IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

„Испанската Гърция“ помоли за помощ

Валенсия стана първата испанска провинция, която иска финансова помощ от правителството

12:23 | 21.07.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Флаговете на Валенсия и Испания. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Флаговете на Валенсия и Испания. Снимка: Ройтерс

Испания: Рецесията ще продължи до 2013 г.

Но не само за района на Валенсия ситуацията остава мрачна. Испанското правителство очаква през 2013 г. продължение на рецесията. Според изчисленията испанската икономика ще се свие през следващата година с 0,5%, както обяви в петък министърът на финансите Кристобал Монторо. Първоначално се очакваше скромен ръст за 2013 г. от 0,2%. Сега се очаква нарастване да има чак през 2014 г. - от 1,2%.

За 2012 г. правителството на четвъртата по големина икономика в ЕС очаква свиване на БВП от 1,5%. Според изчисленията на кабинета в края на годината безработицата ще достигне  24,6 на сто. За 2013 и 2014 г. се очакват квоти от 24,3 и 23,3%. Така Испания ще остане страната с най-висока безработица в рамките на ЕС.

Рисковите премии по облигациите продължават да нарастват

Испания никога досега не е преживявала за толкова кратък период от време две рецесии, заяви Монторо. В края на 2008 г. страната влезе в рецесия, което бе преодоляна едва през пролетта на 2010 г. Поради увеличаването на държавния дълг през следващата година Испания ще трябва да поеме лихви в размер на 9 милиарда евро, каза още Монторо. Така предоставянето на обществените услуги ще стане още по-трудно.

Междувременно рисковите премии за испанските държавни облигации продължават да нарастват, т.е. санкцията, която испанските държавни облигации ще трябва да платят на инвеститорите за техните плащания в петък за първи път мина прага от 600 базисни пункта спрямо германските облигации. Доходността на 10-годишните облигация скочи над критичното равнище от седем процента. С подобна лихва Испания няма да може продължително да финансира бюджета си, опасяват се наблюдатели. След това има опасност, страната да прибегне до помощ от спасителния фонд на еврозоната.

Пазарите не намират спокойствие

Нито приетият миналата седмица план за спестяване на 56 млрд. евро, нито „благословията“ в петък на еврогрупата за подкрепа на испанския банков сектор на стойност до 100 млрд. евро, не успяха да успокоят пазарите.

По данни на експерти, цитирани от DPA, инвеститорите продължават да се съмняват, че испанското правителство ще успее да принуди провинциите да спазват силна бюджетна дисциплина. Източноиспанската провинция Валенсия вече поиска помощ, скоро може да последват и други... 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:31 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още