IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Испанската Гърция“ помоли за помощ

Валенсия стана първата испанска провинция, която иска финансова помощ от правителството

12:23 | 21.07.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Флаговете на Валенсия и Испания. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Флаговете на Валенсия и Испания. Снимка: Ройтерс

Испанската област Валенсия обяви днес, че е поискала помощ от държавата, възползвайки се от създадения специализиран фонд, тъй като изпитва недостиг на ликвидни средства, информира APA.

Вчера парламентът одобри фонда за задлъжнелите 17 автономни области в страната.

Така регионалното правителство във Валенсия на консерватора Алберто Фабра подаде молба за помощ. Също консервативното правителство на премиера Мариано Рахой създаде през миналата държавен фонд от максимум 18 млрд. евро за подпомогне на автономните области, които не могат да плащат дълговете си, в замяна обаче на тежки изисквания за намаляване на техните бюджетни дефицити.

Валенсия като символ на провалената икономика

След получаването на паричната инжекция провинцията няма да може да издава собствени облигации или да взима заеми от чужбина без изричното съгласие на централното правителство. Освен това регионът ще бъде задължен периодично да предоставя на испанското министерство на финансите точни бюджетни планове. Ако регионът не се придържа към договорените срокове или нарани бюджетната дисциплина, е застрашен от директна намеса от страна на централното правителство, което може да го принуди да се съобразява с критериите.

Някога флагман за испанския икономически бум, средиземноморският регион на Валенсия в последните години се превърна в символ на лошо управление, корупция и криза. Благодарение на истинския бум на недвижимите имоти Валенсия записваше най-висок икономически растеж в Испания. В едноименната средиземноморската метрополия се проведе най-голямата ветроходна регата - America's Cup, също така в пристанищния град се проведе и състезание от Формула 1.

Мегаломански, пагубни проекти

Но бившите престижни проекти, като изграждането на летището в Кастейон и зашеметяващият от архитектурна гледна точка "Град на изкуствата и науките" за 1,3 млрд. евро в хода на икономическата криза се установиха като мегаломански, безбожно скъпи проект. Огромни суми от парите на данъкоплатците бяха пропилени, широко разпространената корупция сред съответните регионални правителства се погрижи за останалото - държавната хазна е празна и кризата продължава.

Районът на практика е във фалит и неплатежоспособност. Задълженията на публичния сектор вече възлизат на 20% от брутния вътрешен продукт. Испанските медии наричат Валенсия все по-често "испанската Гърция".

Последна актуализация: 19:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още