IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на Credit Suisse за второто тримесечие нарасна с 3,6%

Швейцарската банка набира капитал, за да отговори на по-строгите правила в страната и залегналите в споразумението Базел III

18:06 | 18.07.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Печалбата на Credit Suisse за второто тримесечие нарасна с 3,6%

Швейцарската банка Credit Suisse потисна опасенията за финансовата си мощ с изявлението, че набира капитал чрез продажбата на акции, допълнително освобождаване от активи и въвеждането в действие на нова програма за понижаване на разходите, съобщи MarketWatch.

Това е неочакван обрат в свадата с швейцарската централна банка, която наскоро предупреди, че втората по пазарна капитализация кредитна институция в страната не е достатъчно силна, за да издържи голяма криза.

От Credit Suisse първоначално отхвърлиха критиките на централната банка с аргумента, че е сред най-добре капитализираните банки в света. Това не успя да впечатли инвеститорите, които се освободиха от акциите ѝ, заличавайки 2 млрд. швейцарски франка (2,05 млрд. долара) от пазарната капитализация на банката.

В определен момент през юни тя дори се почувства принудена да увери инвеститорите, че ще бъде на печалба за второто тримесечие, макар това да не е било поставяно под съмнение.

Сега базираната в Цюрих кредитна институция отговаря на опасенията на швейцарската централна банка и предприема поредица от мерки, за да ускори набирането на капитал, отговарящ на по-строгите регулаторни изисквания в страната и на правилата, залегнали в споразумението Базел III.

Предприетите действия би трябвало да донесат 8,7 млрд. швейцарски франка. Те включват продажбата на облигации, които ще бъдат превърнати в акции за настоящите инвеститори, след които са държавните финансови фондове на Катар и Норвегия, както и за нови инвеститори като сингапурския фонд Temasek.

Credit Suiss изтегля във времето обмяната на определен тип облигации, които повече няма да бъдат определяни като капитал според новите правила, в ценни книжа, които се определят като капитал по швейцарските стандарти, влизащи в сила през 2019 г.

Банката планира и допълнителни мерки за подкрепа на капитала си през втората половина на годината, включително продажбата на някои дейности по управление на активи и недвижими имоти, които трябва да ѝ донесат още 6,6 млрд. швейцарски франка.

От централната банка приветстваха действията ѝ. „Тези мерки водят до бързо и значително нарастване на капитала за поемане на загуби в Credit Suisse Group“, се посочва в съобщение на финансовата институция. „В обстановка, която остава особено предизвикателна за международната банкова система, тези мерки значително увеличават устойчивостта на Credit Suisse Group“, се добавя в съобщението.

Анализаторите също одобриха действията на банката и акциите ѝ поскъпнаха с 6,2% до 18,21 швейцарски франка. От началото на годината те са загубили около една пета от стойността си, а от достигнатият връх в края на 2009 г. - над 70%.

Това може да облекчи натиска върху главния изпълнителен директор на банката Брейди Дугън, който нарасна след необичайната публична препирня с швейцарската централна банка.

„Като се има предвид последното напрежение върху акциите, мисля, че има голяма възможност мениджмънтът да предприеме нещо, за да подкрепи своята стратегия, като управлението на разходите и баланса са най-вероятните сфери на действие“, пише анализаторът на Nomura Джон Пийс в бележка до инвеститорите. Стъпките, предприети в момента, са по-агресивни от предвижданите, добавя той.

Желанието на настоящите акционери да участват в увеличаването на капитала на банката е вот на доверие за родения в САЩ Дугън, който ръководи банката от 2007 г.

Той ѝ помогна да премине през финансовата криза и значително увеличи капиталовите ѝ буфери. Напоследък мениджърът получи одобрението за по-агресивна двугодишна кампания за понижаване на разходите с 2 млрд. швейцарски франка, която според вътрешни източници е надхвърлила предварително заложените цели. Постигнал целта по-рано от очакваното, Дугън планира да понижи разходите с още 1 млрд. швейцарски франка до края на 2013 г.

Днес банката обяви, че нетната ѝ печалба за второто тримесечие е нараснала до 788 млн. швейцарски франка при 768 млн. швейцарски франка за аналогичния период на 2011 г. и 44 млн. швейцарски франка през първото тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още