IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Увеличават се опасенията за неплатежоспособност на Сицилия

Островът изпитва ликвидна криза, но финансовата дупка се увеличи, след като Рим намали субсидиите си за региона

15:12 | 18.07.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Все по-често малкият бизнес в Италия е принуден да затваря обекти. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Все по-често малкият бизнес в Италия е принуден да затваря обекти. Снимка: Ройтерс

Италия може да загуби достъп до капиталовите пазари

Инвеститорите реагират все по-нервно на последните разкрития. Натискът върху Италия да намали дълга си е още по-силен. Третата по големина икономика в еврозоната е на ръба да загуби достъп до капиталовите пазари.

След последния аукцион на облигации, който бе посрещнат с голям интерес от чуждите инвеститори, се появиха слухове, че не всичко е преминало по каналния ред. Очевидно директорът на Националната служба за дълг на Италия  Мария Каната е принуждавала местните банки да купуват облигации. Тя е заплашила финансовите институции, че агенция за кредитен рейтинг ще намали рейтинга на Италия, ако не бъдат продадени всички облигации.

В последствие Moody's обяви, че понижава кредитния рейтинг на държавния дълг на Италия с две степени и предупреди, че може да последват и нови понижения в случай, че страната изгуби достъпа си до дълговия пазар.

На спешно свикана пресконференция Каната отхвърли обвиненията и заяви, че апетитът на чуждестранните инвеститори към италианските облигации в петък е „неоспорим“. 54% от тригодишните облигации на стойност 3,5 млрд. евро са били продадени на чуждестранни инвеститори.

Опасен порочен кръг

Италианските банки държат по-голямата част от публичния дълг на страната, а инвеститори и икономисти все повече се опасяват, че биха могли да попаднат в един порочен кръг, в който банки и правителство се финансират взаимно.

Така например Рим едва наскоро обяви, че е купил облигации на банката Monte dei Paschi di Siena в милиарден размер. Вековната финансова институция спешно се нуждае от свеж капитал, за да намали риска от държавните облигации в размер на 26 млрд. евро в портфейла си, които в резултат на продължаващата финансова криза в еврозоната значително загубиха стойност.

Но Monte dei Paschi, както и инвестиционните подразделения на банките Unicredit и Intesa Sanpaolo, и в петък посегнаха смело към аукциона на италиански облигации. Според Каната те са придобили общо 46 на сто от италианските книжа.

Първоначално италианските банки са използвали евтини кредити от Европейската централна банка, с които купуваха държавни облигации. Междувременно обаче мнозина се опасяват, че те се снабдяват с твърде много държавен дълг, като се има предвид, че италианските облигации стават все повече и повече.

Само Unicredit, най-голямата банка в Италия по активи, разполага с италиански държавни облигации в обем от 40 млрд. евро. Много повече обаче те няма да станат, поне в обозримо бъдеще, уверява Федерико Гицони, главен изпълнителен директор на Unicredit.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още