IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Външният дълг на Италия с ново рекордно високо ниво от почти 2 трлн. евро

Все пак се увеличават и постъпленията от данъците в държавната хазна

15:40 | 16.07.12 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Външният дълг на Италия с ново рекордно високо ниво от почти 2 трлн. евро

През май италианският държавен дълг достигна ново рекордно високо ниво от почти 2 трилиона евро, съобщи ИТАР-ТАСС, като се позова на данни на централната банка на страната. На месечна база през май дългът е нараснал със 17 млрд. евро.

Регистриран е и ръст на постъпленията в хазната – за първите 5 месеца на годината от данъци, включително от повишения акциз върху бензина, държавата е събрала с 1,14% повече средства, отколкото през аналогичния период на 2011 г., съобщи италианската национална статистическа агенция Istat.

Анализаторите са притеснени от нарастването на дълга въпреки всички мерки за строги икономии, предприемани от правителството на премиера Марио Монти.

В интервю за италианския вестник Corriere della Sera новият министър на икономиката на страната Виторио Грили предложи като решение за преодоляване на проблема продажбата на държавни активи на стойност 15-20 млрд. евро годишно за период от 5 години.

В началото на месеца правителството одобри съкращаване на „нерационални“ държавни разходи на стойност 26 млрд. евро за следващите 3 години, като 4,5 млрд. евро ще бъдат спестени само до края на тази година, във връзка с което се очаква и съкращаване на държавни служители.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 34 rate down comment 8
nobel
преди 11 години
Единствената изненада е, че някои хора продължават да се изненадват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 32 rate down comment 8
supertrader
преди 11 години
Голяма изненада , никаква всъщност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още