IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Европейските акции бяха засегнати от слабия отчетен сезон в САЩ

Инвеститорите осъзнават и че вливането на ликвидност в американската икономика няма да дойде лесно

19:22 | 12.07.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Европейските акции бяха засегнати от слабия отчетен сезон в САЩ

Акциите на Стария континент се понижиха в днешната сесия, след като инвеститорите намалиха експозициите си към дяловите инструменти след слабия старт на сезона на отчетите в САЩ и преди излизането на данните за китайската икономика утре, предава Ройтерс.

Общоевропейският FTSEurofirst 300 index спадна с 1% до ниво от 1 029 пункта. Британският FTSE 100 загуби също 1% до 5 608 пункта, немският DAX отстъпи с 0,5% до 6 419 пункта, а френският CAC 40 се понижи с 0,7% до 3 135 пункта.

Протоколът от последната среща на Федералния резерв показа, че американската икономика ще трябва да се забави допълнително преди централната банка на САЩ да предприеме разхлабване на монетарната политика.

„Инвеститорите осъзнават, че вливането на ликвидност в щатската икономика няма да дойде лесне, а началото на отчетния сезон не оправдава очакванията за корпоративните печалби”, коментира Клаудиа Пансери, стратег в Societe Generale Private Banking.

”В Европа секторите с експозиции към развиващите се пазари отчитат резултати под предвижданията, което ни кара да смятаме, че ще се наложи ревизия на очаквания растеж в тези региони”, допълва тя. 

Настроенията бяха потиснати и от безпокойството относно отчетния сезон в САЩ, особено в индустриалния и технологичния сектори.

„Корекциите в прогнозите за тримесечните корпоративни печалби продължават в повечето сектори и държави. Пазарът вярва, че централните банки и европейските правителства ще могат да действат съвместно. Това според мен е доста оптимистичен сценарий”, коментира Лекс ван Дам, хедж фонд мениджър в Hampstead Capital.

Пазарният стратег Хенк Потс от Barclays обаче посочва, че тримесечните печалби са много волатилни, но прогнозите за годишния им ръст остават на положителна територия в еврозоната и близо до 8% в САЩ. „Струва си да отбележим, че корекциите в прогнозните печалби са вече повече от калкулирани в цените на акциите”, казва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:07 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още