IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лагард: Растежът в Китай тази година вероятно ще е под 8%

Волатилността при капиталовите потоци на развиващите се пазари е нараснала, смята генералният директор на МВФ

16:38 | 12.07.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Лагард: Растежът в Китай тази година вероятно ще е под 8%

Генералният директор на Международния валутен фонд Кристин Лагард, която е на посещение в Тайланд, заяви, че китайската икономика вероятно ще се разшири с под 8% през тази година, съобщи MarketWatch.

Лагард се надява да види как ръстът на потреблението допринася повече за китайската икономика.

Правителството на страната се очаква да представи данните за брутния вътрешен продукт за второто тримесечие утре, а анализаторите очакват среден ръст от 7,6% на годишна база. Това би било най-бавното темпо на разширяване на китайската икономика от първото тримесечие на 2009 г. и би маркирало евентуалното дъно на забавянето напоследък.

Официалната цел на правителството е ръстът на БВП през тази година да достигне 7,5%.

Лагард каза още, че държавите-членки на Европейския съюз са осъществили напредък в преодоляването на продължаващата криза, макар че все още остават много неща за довършване.

Тя смята, че волатилността при капиталовите потоци на развиващите се пазари е нараснала, като подчерта, че централните банки в Югоизточна Азия разполагат с „пространство за лавиране“ в избора на политики.

Според нея Тайланд има много положителна перспектива за развитие и Лагард очаква икономиката на страната да нарасне с 6% през тази година и с около 7% през следващата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:47 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още