IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испания вдигна ДДС от 18% на 21% и оряза местните бюджети

Мерките са реверанс към еврозоната заради отпуснатата помощ за банковия сектор и удължаването на срока за свиване на бюджетния дефицит до 3% от БВП

13:11 | 11.07.12 г. 3
Автор - снимка
Редактор
Испания вдигна ДДС от 18% на 21% и оряза местните бюджети

Испанският премиер Мариано Рахой обяви повишаване на ДДС в страната с 3 процентни пункта в рамките на нови мерки на строги икономии, насочени към понижаване на бюджетния дефицит с 65 млрд. евро в рамките на две години и половина, което представлява около 6,5% от брутния вътрешен продукт на страната, съобщи ВВС.

Мерките бяха обявени, докато стотици испански миньори пристигаха в столицата Мадрид, за да протестират срещу орязването на субсидиите за сектора.

Рахой заяви, че ДДС ще бъде увеличен до 21%, а по отношение на бюджетите на местните власти се предвижда орязване на стойност 3,5 млрд. евро. Мерките са реверанс към еврозоната заради отпуснатата спасителна помощ за испанския банков сектор и удължаването на срока за постигане на целта за бюджетния дефицит до 3% от БВП с една година до края на 2014 г.

Премиерът заяви пред парламента, че мерките трябва да бъдат гласувани без отлагане. Пакетът включва увеличаване на данъци и орязване на разходи.

„Разточителността от миналото се плаща сега“, подчерта Рахой. По думите му испанците никога не са преживявали рецесия, подобна на сегашната.

От бюджета на правителствената администрация ще бъдат спестени 3,5 млрд. евро – местните власти няма да могат да предлагат услуги, които не могат да си позволят, а броят на общинските съветници ще бъде намален с 30%.

Премиерът е убеден, че е била отворена вратата за реализиране на нов модел на Европейския съюз, а споразуменията от срещата на високо равнище на лидерите на страните-членки, проведена в края на юни, ангажира всички еднакво.

Според анализатори обаче лидерите на страните-членки от ЕС искат да видят достоен за доверие и приложим испански план, както и понижаване на бюджетния дефицит.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:32 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
somethingbad
преди 11 години
И както е казал поета Жоро от Почивка "Криза е в Малага" http://***.youtube.com/watch?v=-6KRt3_EKd0&feature=related
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още