IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Монти не изключва и Италия да поиска помощ от ESM

Опасно е да се твърди, че Италия никога няма да има нужда от спасителния пакет, заяви Монти

23:50 | 10.07.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Монти не изключва и Италия да поиска помощ от ESM

Италианският министър-председател Марио Монти не отхвърля възможността за помощ от ЕС, за да бъде овладян дълга на страната.

"Опасно е да се твърди, че Италия никога няма да има нужда от спасителния пакет", заяви Монти във вторник след срещата на финансовите министри, на която бе дискутирано спасяването на испанските банки.  Финансовите министри от еврозоната постигнаха споразумение през изминалата  нощ за първия транш от 30 милиарда евро преди края на месеца. 

„Италия може да е от заинтересованите от ESM страни“, добави Монти. Преди около две седмици той вече заяви, че "Италия не планира активиране на механизма, но не мога да изключа нищо за в бъдеще“. Спасителните европейските фондове са създадени именно за страни като Италия, които отговарят на изискванията на ЕС за спестявания на разходите.

Досега пет страни от еврозоната потърсиха защитата на спасителните фондове: Гърция, Ирландия, Португалия, Испания и Кипър. Италия обаче, заради големите си размери, причинява най-големи главоболия на световните борси - много от инвеститорите се опасяват, че третата по големина икономика в еврозоната след Германия и Франция може да прибегне до спасителните механизми. Недоверието на инвеститорите наскоро доведе до там, че доходността по италианските държавни облигации се увеличи до над шест процента. Ако инвеститорите поискат по-високи лихвени проценти, италианският дълг в дългосрочен план няма да може да бъде финансиран.

Международният валутен фонд (МВФ) увеличи натиска за реформи над Монти. За да се прекъсне в Италия порочният кръг от слаб икономически растеж и висок дълг, започнатите реформи трябва да продължат да се прилагат с решителност и с бързо темпо, заяви ръководителят на мисията на МВФ в Италия Кенет Канг.

Изпадналата в затруднено положение заради тежката дълговата криза страна ще натрупа според МВФ по-висок дълг, отколкото се очакваше. Експертите на МВФ повишиха прогнозата си за дефицит до 2,6 процента от брутния вътрешен продукт от 2,4% досега. Така общият дълг ще нарасне до 126,4% през 2013 г., а не, както по-рано се очакваше, само до 123,8%.

Една малка светлина в тунела за италианската икономика е индустрията на страната с неочакван ръст в производството. Производственият сектор, който освен промишлеността включва и енергетиката, е произвел през май с 0,8% повече в сравнение с миналия месец. Ръстът обаче е регистриран след силния спад от два процента през април. И в Италия дългосрочното сравнение показва, че компаниите са в средата на рецесията и далеч назад от разцвета си. Защото на годишна база производството се е свило с почти седем процента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:21 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още