IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сър Марвин Кинг: Кризата в еврозоната е "най-голямата ми тревога"

Управителят на английската централна банка се опасява и за страничния ефект на кризата върху възстановяващата се икономика на Великобритания

21:00 | 10.07.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Сър Марвин Кинг. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Сър Марвин Кинг. Снимка: Ройтерс

Управителят на английската централна банка сър Марвин Кинг заяви, че дълговата криза в еврозоната е причинила „огромен черен облак на несигурност", надвесен над глобалния бизнес.

Същевременно той обвини лидерите на ЕС в несправяне с основните причини за кризата и приемане на политика на отлагане. 

Сър Марвин говори пред предаването The World At One на BBC Radio 4.

"Има един голям черен облак на несигурност, надвесен над бизнеса по целия свят", заяви Кинг, добавяйки, че кризата в еврозоната е "най-голямата му тревога".

"Резултатът е, че докато те не разберат как тази ситуация може да бъде решена, спъват  инвестициите и намалява разходите си".

Тъй като лидерите на ЕС се бавят с решението, проблемът става "все по-голям през цялото време", предупреди още той.

Най-голямото предизвикателство, пред което е изправена еврозоната, „е как да се възстанови конкурентоспособността", каза още Марвин Кинг.

Сър Мервин се опасява и за страничния ефект на кризата върху възстановяващата се икономика на Великобритания, която прави около 50% от търговията си с европейските страни.

Той признава, че политиката на количествено облекчаване, която наля досега 325 млрд. паунда в икономиката на Обединеното кралство, „засега не ни върна към просперитета", но най-малко поне е попречила на Великобритания да се върне към по-слаби нива на икономиката.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:13 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Бате Пешо
преди 11 години
Тоя сър що не вземе да върви на едно топло влажно и тъмно място.Като е толкова компетентен що не реши той кризата.Няма такъв филм вечен растеж и всякакви блага за всеички.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 11 години
Целта е корабът да потъва равномерно от всички страни.Ако се потопи носа може да се получи гмуркане.Ако една страна реши рязко да намали стандарта на живот , тя няма да увеличи броя на работните места и своята конкурентна способност , защото хората просто ще избягат на място с по- висок стандарт или ще излязат на улицата. Ако обаче всички потъват равномерно , няма проблем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още