IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Намесата на централните банки не успя да успокои инвеститорите в Европа

Инвеститорите бяха разочаровани, че европейската централна банка няма да предприеме по-нестандартни мерки в подкрепа на пазарите

19:51 | 05.07.12 г. 3
<p>
	<em>Фондовата борса във Франкфурт. Снимка: Ройтерс</em></p>

Фондовата борса във Франкфурт. Снимка: Ройтерс

Четвъртък не се оказа добър ден за европейските пазари, които в последните часове на сесията се обагриха в червено, след като решенията на Европейската централна банка (ЕЦБ) и централната банка в Пекин не успяха да повишат настроението на инвеститорите, съобщава MarketWatch.

Stoxx Europe 600 се понижи с 0,16% до 257 пункта като загубите се задълбочиха, след като президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги обяви решението на институцията да понижи основния си лихвен процент с 0,25%.

Инвеститорите бяха разочаровани от сигнала, че централната банка няма да предприеме по-нестандартни мерки в подкрепа на облигационните пазари в Испания и Италия,

Европейските пазари не получиха подкрепа и от Wall Street, който също стартира първата си сесия след Денят на независимостта със загуби.

„Валутната политика на ЕЦБ, колкото и да е решителна, е съвсем пренебрежима на фона на проблемите на страните от периферията на еврозоната“, казва Николъс Спиро, изпълнителен директор на Spiro Sovereign Strategy.

ЕЦБ понижи основния си лихвен процент с 25 базисни пункта до рекордно ниските 0,75%. Банката понижи и лихвите по депозитите на търговските банки до 0 от 0,25%.

По-рано същия ден Английската централна банка (АЦБ) обяви, че запазва основната си лихва  без промяна, но разширява програмата си за вливане на ликвидност с 50 млрд. британски лири.

Почти в същия час централната банка в Пекин понижи едногодишния си лихвен процент за отдаване на кредити с 31 базисни пункта, а този по депозитите в юани с 25 базисни пункта. Институцията понижава основната си лихва за втори път през годината.

Според някои анализатори действията на централните банки са признак за задаваща се глобална рецесия.

На пресконференция Драги предупреди за рискове, надвиснали над икономиките на еврозоната.

Френският  CAC 40 изгуби 1,17% до 3229 пункта. BNP Paribas SA се раздели с над 2,5%.

DAX 30 във Франкфурт се понижи с 0,45% до 6536 пункта.

FTSE 100 в Лондон се оказа единственият печеливш с 0.14% и приключи сесията при 5693 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:49 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 0
edimi
преди 12 години
Абе и ти си прав ама.....Някога, някой е намерил цаката на динозаврите, сега някой трябва да намери цаката на "кърлежите"...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
kreditkiller
преди 12 години
Че кои Ви каза че намесата на централните банки иска да успокой "пазара". Ако "пазара" е спокоен то няма да има нужда да съществуват централните банки. Всяка тяхна намеса изкривява "пазара". Примери в историята бол. Ако някой твърди противното да посочи историческо събитие в което централните банки са помогнали на пазарите. Те помагат единствено на алчните психари банкерите защото са създадени от самите тях. Ако някой ще ме оборва да цитира външни исторически източници. Всичко върви по-план-геноцид на човешкият род и живот за малцина това е бъдещето на Земята.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
edimi
преди 12 години
Тези постоянни "корекции" измориха всички. Напомнят за вица `дето ..Айшето и Асан искали да се опън.т, но челядта много и гледа. Та ги изгонили, `щото мама/Айшето/ щяла да "змирга". Да ама челядта гледа през "дупката" и к`во? ...Мама/Айшето/ "змиргала" вече, ама *** и още жив, шава, ли шава.........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още