IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очаква се Испания да въведе скоро нови мерки на строги икономии

Разглежда се пакет на стойност до 3% от БВП на страната, коментира източник

12:16 | 05.07.12 г.
Очаква се Испания да въведе скоро нови мерки на строги икономии

Остава обаче неясно дали новият план за строги икономии ще бъде приветстван от пазарите, които се опасяват, че прекаленото затягане на коланите ще задуши всякаква надежда за икономическо възстановяване.

„Допълнителни строги икономии само ще влошат нещата в краткосрочен план“, заяви Никълъс Спиро от Spiro Sovereign Strategy. „Пазарът не се нуждае от убеждаване, че правителството на Рахой действа сериозно в посока на икономиите. Макар да има сериозни съмнения за способността на правителството да наложи дисциплина на областите, истинската тревога е за липсата на ръст“, добави той.

И Европейската комисия, и Международният валутен фонд вече заявиха, че няма нужда Испания да бърза с понижаването на публичния си дефицит, след като през първото тримесечие икономиката на страната отново изпадна в рецесия.

ЕК многократно призова Испания да прехвърли данъчното бреме към непреките данъци върху потреблението и към по-добър контрол върху регионите. В последната си икономическа оценка МВФ също призова Испания да повиши ДДС, който е сред най-ниските в Европа, и да осъществи орязване на заплатите на служителите извън отбранителния сектор.

В понеделник Рахой заяви, че ще ускори структурните реформи и орязването на разходите, особено на областите, докато испанският министър на външните работи Хосе Мануел Гарсия Маргайо посочи, че правителството скоро ще въведе „силно“ орязване на бюджета.

Министърът на икономиката на страната Луис де Гиндос, който обеща да предприеме всички необходими допълнителни стъпки за изпълнение на целта за дефицита, каза, че възможността за облекчаване на курса за понижаване на дефицита ще бъде обсъден на месечната среща на министрите на финансите на страните от еврозоната, която ще се проведе в понеделник в Брюксел.

Европейски източник отбеляза, че се очаква Испания да приеме предложението на ЕК за още една година за вместване в целта за бюджетния дефицит под ограничението от 3% от БВП за страните от Европейския съюз.

„Решението ще бъде взето в тази посока. Няма друг избор“, подчерта източникът. „Идеята е за по-реалистични цели, като същевременно се предприемат стъпки, които трябва да покажат, че Испания подхожда наистина сериозно към постигането им“, добави той.

До момента обещанията от Мадрид са за понижаване на бюджетния дефицит през настоящата година до 5,3% от БВП и до 3% от БВП през 2013 г. при отчетен бюджетен дефицит от 8,9% през 2011 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още