IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пред големия банков съюз в Европа има много въпросителни

Намеренията за момента предизвикват задаването на много въпроси, на които няма как да се отговори

12:00 | 05.07.12 г.
Пред големия банков съюз в Европа има много въпросителни

През последните няколко седмици идеята за създаване на Европейски банков съюз се превърна в последно средство, предложено като решение за доста продължителната криза в еврозоната, пише в свой коментар за изданието Project Syndicate Хауърд Дейвид, който до миналата година бе директор на London School of Economics.

Но каквито и да са достойнствата на един банков съюз – а те биха могли да бъдат доста – предложенията за създаването му повдигат повече въпроси, отколкото могат за намерят отговор в момента.

Подбудите на онези, които се застъпват за банков съюз, определено се различават. За някои, особено в Южна Европа, той е разглеждан като средство за прехвърляне на бремето за осиромашалите им банки към онези с по-дълбоките джобове. За други, особено сред еврокрацията в Брюксел, на него се гледа като на пореден скок напред в изграждането на европейска супердържава.

Вземайки репликата от свещената отпратка в Договора от Рим за „все по-сплотения съюз“, теолозите от Европейската комисия разглеждат всяка криза като възможност за разширяване на своя дневен ред, насочен към федерализъм.

Европейската централна банка бе много по-внимателна, макар и не по-малко ентусиазирана, обявявайки, че един банков съюз би трябвало да има 3 цели.

Първо, по-силен и обхващащ цялата еврозона надзор би увеличил финансовата интеграция, „намалявайки икономическите дисбаланси“, и би подобрил ръководството на монетарната политика. Не се обяснява как общият надзор в Европейския съюз ще преодолее проблемите в дисбалансите, но със сигурност това е цел, която си струва.

Втората цел би трябвало да бъде „скъсването на връзката между банките и националните дългове“, която бе особено опасна черта на миналата година, докато третата е да бъдат „минимизирани рисковете за данъкоплатците чрез съответния принос на финансовата индустрия“.

Третата цел може да бъде постигната във всяка страна поотделно, но определено е приемливо, че общият данък върху банковите транзакции би елиминирал изкривяването на конкуренцията.

Как биха могли за бъдат постигнати тези заслужаващи похвала цели? ЕК обяви, че един напълно развит банков съюз ще трябва да бъде изграден върху 4 колони: обща схема за гарантиране на депозитите за всички банки от ЕС (или за еврозоната); общ спасителен орган и общ спасителен фонд, най-малко за системно важните банки, действащи в международен мащаб; общ европейски надзорен орган за тези банки; и общи кодекс с правила за надзор върху всички банки в Европа.

Всеки, който е участвал в банков надзор, може веднага да забележи, че тези 4 колони ще изискват внимателно изграждане. В много от страните развиването на собствени схеми за гарантиране на депозитите отне цяло поколение. А конкретно в този случай трябва да бъдат разрешени 3 големи политически проблема.

Последна актуализация: 14:02 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още