IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Само банкова помощ може да се окаже недостатъчна за Испания

Ключовият фактор по въпроса е време, защото не е ясно дали парите за банките ще стигнат навреме до икономиката

18:13 | 03.07.12 г. 7
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Инвеститорите, които бяха изправени пред перспективата за поредната спасителна помощ за банки на стойност 100 млрд. долара, при което удовлетворяването на частните кредитори би останало на последно място при евентуален фалит на Испания, приветстваха решението на ЕС да не настоява за твърдото придържане към правилата в случая с Испания.

Те останаха доволни и от възможността рекапитализирането на испанските банки да бъде прехвърлено към спасителните фондове за еврозоната от началото на 2013 г., тъй като това ще намали въздействието на процеса върху испанския публичен дълг.

„Накратко, смятаме, че европейците открехнаха повече врати, отколкото мислехме, но все още доста неща предстои да бъдат разрешени. Ще има още „решителни срещи на високо равнище“, пише Жил Мьок, икономист в Deutsche Bank, в бележка до инвеститори.

Представителят на ЕС изтъкна, че има доста въпроси без отговор след срещата. Прогонването на „конструктивната неяснота“ на срещата обаче може да се окаже болезнено, добави той.

Макар че целта на Испания е да очертае основните линии на програмата за рекапитализиране на банковата система до 9 юли, правителството обяви, че ще проведе допълнителни стрес тестове за банките си до октомври, като вниманието ще бъде съсредоточено върху 7 кредитни институции. Поради тази причина окончателната сума, необходима на испанския банков сектор, ще стане известна едва в края на годината.

Част от държавите от еврозоната обаче може и да се въздържат от подкрепа за плановете на ЕС. Финландия вече заяви, че ще блокира правомощията на постоянния спасителен фонд на еврозоната за изкупуване на държавни облигации на свободния пазар, докато Холандия също даде знак, че ще противопостави на идеята.

Доста от националните парламенти, включително германският Бундестаг, се очаква да одобрят каквото и да било изкупуване на облигации само по конкретни поводи, което означава, че програмата няма да бъде толкова гъвкава, колкото бе очаквано първоначално.

Остава неясно също дали Испания ще може да преглътне евентуалното отправяне на молба до спасителните фондове на еврозоната за изкупуване на нейни облигации на първичния или вторичните пазари, като се имат предвид условията, които могат да бъдат наложени за подобни случаи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 0
no-credit
преди 12 години
Обяснението е, че не се спасяват банки (банките са само посредници), спасяват се парите на вложители. Според сегашната икономическа парадигма, тези пари са вложени в банките за да бъдат управлявани по-добре (защото спестителите не знаели какво да правят с тях). Предполага се, че банкерите ще намират хора, които знаят какво да правят с парите. Оказва се обаче, че банкерите също не знаят какво да правят с тези пари защото е по-лесно да си обикновен лихвар - даваш пари, прибираш лихва и толкоз. Това, да следиш колко ефективно се влагат тези пари е кауза пердута и банкерите го правят (ако и когато изобщо го правят) само проформа. Поради това, банкерите раздадоха поверените им пари на огромна маса спекуланти (вкл. обикновени хора), решили и повярвали, че цените на жилищата вечно ще растат и така ще ударят кьоравото във въздуха. Уви, не стана така, но парите са вече раздадени и ги няма. А кредитите трябва да се връщат. И така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 12 години
Трябва да се въведе отделен данък - данък спасение , който да отива директно в банките.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
aqva_nuda
преди 12 години
Явно тайната за спасяването на Испания ще е в "подробностите". Както и да Испания е оправиха, но остава Италия, която май е и по-тежкия случай. И ако се върви по този път, разпад на ЕС изглежда много по - вероятен. Все пак Германия, като че ли разбира че пътя е към федерален съюз защото от създаването си ЕС е "нито рак, нито риба".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
freshamm
преди 12 години
Аз не живея в Бг , и за съжаление и за добро , всяко нещо има + и - , та тука си плащаме данъците , но как да си обясня че с моите данъци с които искам да се плаща образованието и здравеопазването на децата ми се спасяват частни банки. То все едно да дойдат да спасяват моята фирма ако я закъсам. Как да го разбирам , освен с корупция по най високите етажи в ЕU. То вече няма политика всичко се командва от една шепа банкери .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
rover
преди 12 години
След новината за финансова помощ за Испания, дойде другата. Че Испания засега ще се въздържа от мерки за икономии. Значи, ще си продължават както досега. По гръцки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
VicKing
преди 12 години
ИзГърчи се таз Европа и това е! Връщане няма!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
abdul
преди 12 години
Пуши, пуши вече пожара в финансовата система..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още