IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Само банкова помощ може да се окаже недостатъчна за Испания

Ключовият фактор по въпроса е време, защото не е ясно дали парите за банките ще стигнат навреме до икономиката

18:13 | 03.07.12 г. 7
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Испанският премиер Мариано Рахой ще открие, че е трудно да избегне искането на всеобхватна спасителна помощ за страната въпреки мерките, одобрени на срещата на високо равнище на Европейския съюз за подпомагане на задлъжнелите испански банки и за облекчаване на натиска върху доходността по държавните облигации, посочва Ройтерс.

В петък лидерите на държавите-членки на еврозоната се споразумяха спасителните фондове за региона да финансират директно проблемни банки от началото на следващата година и да изкупуват облигации в подкрепа на затруднени страни в опит да преодолеят дълговата криза в региона, заплашваща общата европейска валута.

Споразумението обаче не бе детайлизирано и Рахой ще се изправи пред продължителни и трудни преговори, за да договори окончателно спасителната помощ, докато рецесията се задълбочава, публичният дефицит на страната нараства и един от всеки четирима работоспособни испанци е без работа.

Инвеститори и длъжностни лица твърдят, че мерките може да не бъдат реализирани достатъчно бързо, за да задържат страната на повърхността, преди 100-те млрд. евро да достигнат до испанските банки.

„Испания остава в рисковано положение. Общият ѝ дълг, публичен и частен, продължава да е огромен ... От ключово значение е да се види дали рекапитализирането може да бъде извършено достатъчно бързо“, заяви високопоставен представител на ЕС, присъствал на срещата на високо равнище в Брюксел през миналата седмица.

Най-малко 40 млрд. евро ще бъдат нужни през следващите няколко седмици, за да бъде предотвратен крахът на национализираните кредитни институции Bankia, CatalunyaCaixa, NovaGalicia и Banco de Valencia, заявиха източници от испанското правителство, а остава неясно откъде ще дойдат парите.

Испания трябва да подпише меморандум за разбирателство по програмата за рекапитализиране на банките до 9 юли, но много подробности остават неизяснени.

В допълнение правителството трябва да продължи провеждането на редовната си програма за финансиране на дълга, като остава да бъдат емитирани държавни ценни книжа на стойност около 100 млрд. евро до края на годината.

Последна актуализация: 01:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 0
no-credit
преди 11 години
Обяснението е, че не се спасяват банки (банките са само посредници), спасяват се парите на вложители. Според сегашната икономическа парадигма, тези пари са вложени в банките за да бъдат управлявани по-добре (защото спестителите не знаели какво да правят с тях). Предполага се, че банкерите ще намират хора, които знаят какво да правят с парите. Оказва се обаче, че банкерите също не знаят какво да правят с тези пари защото е по-лесно да си обикновен лихвар - даваш пари, прибираш лихва и толкоз. Това, да следиш колко ефективно се влагат тези пари е кауза пердута и банкерите го правят (ако и когато изобщо го правят) само проформа. Поради това, банкерите раздадоха поверените им пари на огромна маса спекуланти (вкл. обикновени хора), решили и повярвали, че цените на жилищата вечно ще растат и така ще ударят кьоравото във въздуха. Уви, не стана така, но парите са вече раздадени и ги няма. А кредитите трябва да се връщат. И така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 11 години
Трябва да се въведе отделен данък - данък спасение , който да отива директно в банките.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
aqva_nuda
преди 11 години
Явно тайната за спасяването на Испания ще е в "подробностите". Както и да Испания е оправиха, но остава Италия, която май е и по-тежкия случай. И ако се върви по този път, разпад на ЕС изглежда много по - вероятен. Все пак Германия, като че ли разбира че пътя е към федерален съюз защото от създаването си ЕС е "нито рак, нито риба".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
freshamm
преди 11 години
Аз не живея в Бг , и за съжаление и за добро , всяко нещо има + и - , та тука си плащаме данъците , но как да си обясня че с моите данъци с които искам да се плаща образованието и здравеопазването на децата ми се спасяват частни банки. То все едно да дойдат да спасяват моята фирма ако я закъсам. Как да го разбирам , освен с корупция по най високите етажи в ЕU. То вече няма политика всичко се командва от една шепа банкери .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
rover
преди 11 години
След новината за финансова помощ за Испания, дойде другата. Че Испания засега ще се въздържа от мерки за икономии. Значи, ще си продължават както досега. По гръцки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
VicKing
преди 11 години
ИзГърчи се таз Европа и това е! Връщане няма!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
abdul
преди 11 години
Пуши, пуши вече пожара в финансовата система..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още