IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

IPO-то на Facebook изплаши борсовите кандидати

През юни в САЩ е имало само един борсов дебют, а в Европа – нито един голям

22:02 | 02.07.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
IPO-то на Facebook изплаши борсовите кандидати

През второто тримесечие броят на IPO-та на Nasdaq и на Нюйоркската фондова борса (NYSE) се е сринал с 50% на годишна база до единадесет предлагания, показват данните на  Националната асоциация за венчър капитал (NVCA) и Thomson Reuters, публикувани в понеделник. Разглежданият период обаче, по обема на емисиите, е най-големият в историята, като се има предвид издаването на акции на Facebook за 16 млрд. долара.

„Няма съмнение, че провалът на Facebook и дълговата криза в Европа навредиха на пазарите през второто тримесечие", каза президентът на асоциацията Марк Хесен. За останалата част от годината обаче той е оптимист. По думите му налице са доста борсови кандидати, които ще бъдат подпомагани от финансови инвеститори.

От придруженото от технически проблеми първичното публично предлагане на Facebook в средата на май акциите на онлайн мястото за срещи са в непрекъснат спад. Акциите се търгуват само за 31 долара, след като бяха пуснати на цена от 38 долара. Няколко регулатори и на банковата комисия към Сената разследват събитията, свързани с първичното публично предлагане на Facebook. Новите акционери са загубили около 3 млрд. долара. Разочаровани инвеститори подадоха заради това и съдебни дела.

В САЩ през юни едва една-единствена компания е излязла на борсата, става ясно от публикуван в сряда доклад на Ernst & Young. В Европа пък за първи път от 20 години през юни не е имало борсов дебют на стойност повече от 100 млн. долара. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:22 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
stoiloff
преди 12 години
Борсите са една от причините за кризата. Нормално би било да се забранят в световен мащаб. Но защо не се прави? Там всеки обявява цена за нещо, но дали цената е реална никой никога незнае. Губи се прякото договаряне, размиват се отговорности и разни финансисти икономисти брокери и мокери печелят едни пари, без да са произвели грам продукция. е това ако не е паразитизъм здраве му кажи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още