IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарната еуфория около европейската среща започна да отшумява

Оцеляването на банките, публичните финанси и икономиката на еврозоната все още не е гарантирано дори в най-бегъл аспект, коментира анализатор

08:10 | 03.07.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Фондовата борса в Ню Йорк: Снимка: Ройтерс</em></p>

Фондовата борса в Ню Йорк: Снимка: Ройтерс

Еуфорията след срещата на върха на европейските лидери в края на миналата седмица започна да отшумява, след като трейдърите се върнаха на работа, осъзнавайки, че „приложими предложения на хоризонта не са се появили“, коментира Карл Уайнбърг, главен икономист на High Frequency Economics, цитиран от CNBC.

„Оцеляването на банките, публичните финанси и икономиката на еврозоната все още не е гарантирано дори в най-бегъл аспект“, коментира икономистът.

След сделката, постигната в ранните часове в петък, пазарите бяха обхванати от пристъп на „биче“ настроение. Акциите на всички континенти отбелязаха ръст, доходността по ДЦК на страни като Испания, Италия и Ирландия рязко се понижи, а цената на петрола скочи с близо 10%.

Уайнбърг отбелязва, че от края на миналата седмица наблюдаваме известна промяна. „Катализиращото и най-неочаквано развитие на срещата в Брюксел беше бунтът срещу германската позиция“, казва той.

Канцлерът Меркел беше принудена да отстъпи от основната си позиция, че не могат да бъдат обсъждани стъпки за споделяне на фискална отговорност, докато не бъде гарантирана фискална дисциплина, съответстваща на германските стандарти.

Европейската централна банка (ЕЦБ) се съгласи да стане пазарен посредник на европейския фонд за финансова стабилност (ESM). Уайнбърг обаче коментира, че „никой не знае, какво точно означава това“.

„Това може да означава, че срещата е дала зелена светлина на ESM да извършва директни пазарни интервенции за стабилизиране на цените, вероятно през ЕЦБ“, допълва той.

За момента Уайнбърг изчаква да види дали ЕЦБ ще се намеси и ще купи италиански и испански дълг за сметка на ESM.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:34 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още