IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дж. Роджърс: Директното финансиране на европейските банки не решава проблема

Пазарната еуфория след срещата на върха на Европейския съюз няма да продължи дълго, смята известният инвеститор

14:14 | 29.06.12 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Джим Роджърс.<em> Снимка Ройтерс</em></p>

Джим Роджърс. Снимка Ройтерс

Въпреки че пазарите приветстваха решението на европейските лидери да позволят фондовете за стабилност на еврозоната да се използват за директно рекапитализиране на изпитващи затруднения банки, популярният инвеститор Джим Роджърс заяви пред CNBC, че подобна стъпка не решава основните проблеми на региона, свързани с непосилната дългова тежест. 

„Само защото сте намерили начин да накарате банките да теглят допълнителни заеми, това не решава проблема, а напротив“, коментира Роджърс.

„Хората трябва да престанат да харчат пари, с които не разполагат. Решението на проблема със задлъжнялостта е да спрем да трупаме дългове. Това мижаво споразумение просто позволява на банките да разсрочат дълговете си за известно време“, допълва той.

След като преговаряха до късно през нощта, в петък сутринта европейските политици се споразумяха, че спасителният фонд за еврозоната (ESM) ще бъде използван за директно рекапитализиране на банки, без това да натоварва бюджета на съответните страни и без ESM да се ползва с преференциален статут сред кредиторите при изплащането на заемите.

Европейските лидери се договориха също, че ESM може да бъде използван и за стабилизиране на облигационните пазари, без страните, които изпълняват фискалните изисквания на ЕС, да бъдат принуждавани да прилагат допълнителни мерки за бюджетни икономии или икономически реформи.

Страни като Испания и Италия страдат от високата цена, която пазарите изискват за кредитирането им. Според анализаторите двете правителства не могат да си позволят да плащат подобни лихви твърде дълго.

Роджърс настоява, че сделката в Брюксел не подобрява платежоспособността на силно задлъжнелите страни като Испания. През първите 5 месеца на 2012 г. бюджетният дефицит на испанското правителство достигна 3,4% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната, надхвърляйки заложените от ЕС 3%.

Инвеститорът допълва, че правителствата трябва да престанат да спасяват провалящи се банки, дори ако това „би довело до финансов Армагедон“. „Така или иначе ще станем свидетели на финансов Армагедон, когато финансирането за тези институции пресъхне“.

„Какво ще направите, когато след две, три или четири години пазарите изведнъж кажат "нямаме повече пари", и германците нямат повече пари, а американският дълг е достигнал нечувани нива“.

Според Роджърс пазарната еуфория покрай днешната среща няма да продължи дълго. „Колко пъти през последните 3 години сме ставали свидетели на подобна сценка – европейските лидери се срещат, пазарите приветстват това, но два дни по-късно си казват: Я чакай малко, това не решава нищо“, допълва той.

Роджърс, който препоръчва инвестиции в суровини, посочва, че за момента се въздържа от нови инвестиции. „Аз притежавам суровини и се радвам, че днес те поскъпнаха. Няма да предприема нищо прибързано.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:19 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 12 години
Фонда ще работи докато има кой да го финансира, след като докаже пълното си безсмислие - натоварайки примерните данъкоплатци за сметка на безхаберните.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 0
supertrader
преди 12 години
За 5 месеца има пари във фонда , това са 5 бара на месечна графика..той цирка свърши но това не пречи на циркаджиите да си правят сбирки и да се убеждават взаимно в полезното действие на сапуна и топлата вода. Китай вече си освобождават юана и ще ги смачччкат.Само им трябва технологичен шок.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 1
supertrader
преди 12 години
Само събитие от технологичен характер може да извади Света от тази ситуация , естественно новите господари ще искат те да управляват на база тяхното преимущество и ЦБ или ще трябва да са новите или да се подчиняват безпрекусловно , защото новата технология ще струва много пари и цената и ще расте с часове , ДЦК няма да могат да достигнат тази доходност и парите ще идват от загубите на вложилите в старите технологии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 2
supertrader
преди 12 години
Реално това е продължаване на увреждането на икономиката , когато то този начин се пресече връзката между банките и икономиката се получава вакум засмукващ парите , те стоят в банките и последните печелят от междулихвените разлики , вземат ги срещу ниска лихва от ЦБ или Фонда за "спасение" , дават ги срещу висока на правителствата срещу ДЦК. Машината за правене на пари от "нищоправене " засмуква и пари на вложители към банките , дефлацията се ускорява. И това нещо ще продължи вечно , Роджърс се заблуждава относно продължителността от 3-4 години , може да продължи 20-30 ..500 години дори.Не виждам какво може да осуети схемата , тя е безупречна а ЦБ винаги би могла да налее пари във фонда за спасение или в банките , така че да се покрият високите лихви които те дават и да има пари за изплащането им. Да икономиката ще се срине тотално , просто няма да имаме финансов , а икономически Армагедон и топродължителен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
needtoknowmore
преди 12 години
Един от най-точните инвеститори е Роджърс
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 12 години
Хората трябва да спрат да живеят в бъдещето . Машината на времето още не е измислена. Трябва приземяване , колкото и твърдо да е то .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
Интересни цитати:Хората трябва да престанат да харчат пари, с които не разполагат. Решението на проблема със задлъжнялостта е да спрем да трупаме дългове. Това мижаво споразумение просто позволява на банките да разсрочат дълговете си за известно време------------------------------------- правителствата трябва да престанат да спасяват провалящи се банки, дори ако това би довело до финансов Армагедон. Така или иначе ще станем свидетели на финансов Армагедон, когато финансирането за тези институции пресъхне.--------------------------------------------Какво ще направите, когато след две, три или четири години пазарите изведнъж кажат "нямаме повече пари", и германците нямат повече пари, а американският дълг е достигнал нечувани нива.----------------Can`t argue with that! (неможеш да го обориш)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още