IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия срещу Италия - битка на футболния и политическия терен

На полето на политиката и икономиката Берлин би трябвало да се наложи над Рим с 5:2, пише в свой анализ Handelsblatt

18:57 | 28.06.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Меркел и Монти - с коренно различни виждания за развитието на еврозоната.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Меркел и Монти - с коренно различни виждания за развитието на еврозоната. Снимка: Ройтерс

Защита

За националния отбор на Йоги Льов ще е много трудно да вкара два гола срещу Италия – твърде сигурна е италианската отбранителна крепост. Ситуацията е различна обаче с италианския държавен дълг. Той е виновен за това италианският пазар на облигации през последните месеци да претърпи много голове.

Спредовете за италианските държавни облигации наскоро се увеличиха толкова силно, че станаха почти неприемливи за страната. Загриженост предизвиква най-вече нивото на дълга на италианците, което е около 120% от брутния вътрешен продукт. От друга страна, очаква се през 2012 г. бюджетният дефицит да падне под границата от три процента.

Германия обаче успя да изгради с приета в конституцията спирачка за дълга крепостна стена срещу националния дълг. По отношение на общия размер на дълга (около 80% от брутния вътрешен продукт) и бюджетния дефицит (1% от брутния вътрешен продукт за 2011 г.), Германия е в много по-добро положение от Италия. Това се отразява и на облигационните пазари - там инвеститорите купуват държавни облигации на Германия дори при отрицателна възвръщаемост.

Временен резултат: 3-2

Нападение

Германската икономика е известна в световен мащаб с атакуващия си нюх. През миналата година Германия имаше излишък в износа от близо 160 млрд. евро. Експортният сектор от дълго време е в основата на германската икономика.

Италия, от друга страна, отчете през 2011 г. външнотърговски дефицит от 34 млрд. евро. Заради повишаващите се разходи за труд и стагнацията на производителността, намалява и конкурентоспособността. Освен това много италиански компании се фокусират силно върху пазарите в Европа и Америка, но почти не са представени на бързо растящите развиващи се пазари. Освен това износните продукти са много чувствителни към цената.

От друга страна, германският износен асортимент се състои главно от инвестиционни стоки, каквито са машините. Тук качеството и надеждността играят по-голяма роля, отколкото цената. Като цяло германският износ се представя много по-добре от италианския.

Временен резултат: 4-2

Треньор

В края на 2011 г. италианците отхвърлиха дългогодишния си треньор Силвио Берлускони заради неефективност. Новият треньор Марио Монти имаше изключително силен старт. Малко след встъпването си в длъжност той вкара пенсионната реформа в парламента и либерализира професионалните групи. След това обаче почти не може да се похвали с успехи. С приемането на реформата на пазара на труда Италия ще има тежък тест. Икономистите критикуват, че в реформата са били спестени редица важни точки.

Срещу Монти е изправена Ангела Меркел - германският канцлер. Тя има дългогодишен международен опит и може да се похвали с редица успехи в миналото. За разлика от Монти, Меркел има и друго предимство - тя разполага с демократична легитимност, тъй като нейната партия бе избрана на общи легитимни избори. Правителството от технократи на Монти дойде на власт без да е било избрано от народа си.

Краен резултат: 5-2

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
Milo Minderbinder
преди 12 години
Германия днес освен на футболния терен е протвиник, и на политическия както с Италия така и с Гърция, Франция, Испания, Португалия. Целият южен фланг на ЕС, Средиземноморската дъга, люлката на европейската цивилизация отново си припомня левичарското не толкова далечно минало. Парадоксът е, че в тази ситуация верен съюзник на Германия е...Русия! Когато говорим за Русия и Германия, не можем да не се сетим за онова червено знаме със сърпа и ***, веещо се над Райхстага."Совите не са това, което бяха", по Дейвид Линч! Виждаме го наживо, днес, сега.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още