IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия срещу Италия - битка на футболния и политическия терен

На полето на политиката и икономиката Берлин би трябвало да се наложи над Рим с 5:2, пише в свой анализ Handelsblatt

18:57 | 28.06.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Меркел и Монти - с коренно различни виждания за развитието на еврозоната.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Меркел и Монти - с коренно различни виждания за развитието на еврозоната. Снимка: Ройтерс

Екипен дух

Основен проблем на италианците е крайната пропаст между развития Север, който е един от най-богатите региони в Европа, и бедния, контролиран отчасти от мафията, Юг. Колко драстично е това разделение показва просто сравнение: през 2008 г. доходите на населението в най-богатата област Ломбардия са били повече от два пъти по-високи от най-бедния регион Калабрия. От 50-те години на миналия век насам Северът финансира с високи трансферни плащания по-бедния Юг. Въпреки това топенето на разликите в доходите все още е в начален стадий.

Подобни проблеми съществуват и в Германия - между Изтока и Запада. И тук средният доход на глава в най-богатия район - федералната провинция Бавария (32 000 евро) е почти два пъти по-висок от този в най-бедната провинция – Мекленбург-Предна Померания (18 600 евро).

И двата отбора все още имат слабости в тази област. Германия обаче има доста по-голям напредък по отношение на сближаването на стандарта на живот между Изтока и Запада.

Временен резултат: 2-0

Домакинско предимство

На срещата на върха в Брюксел Монти иска непременно да издейства финансово облекчение за Италия и други страни в криза. За предложението си ЕЦБ да купува облигации за кризисните държави с помощта на ESM и EFSF той си спечели мощни съюзници. Други страни като Испания, както и френският президент Франсоа Оланд подкрепят предложението на Монти.

И ръководителите на институциите на ЕС настояват за по-силно обединяване на дълга. В съвместен документ президентът на ЕС Ван Ромпой, председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, президентът на Европейската централна банка Марио Драги и председателят на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер настояват за по-тясно европейско сътрудничество в сферата на фискалната политика. Те изискват, наред с други неща, и създаването на банков съюз с общи фондове за спешни случаи, общо гарантиране на влоговете, както и издаването на общи облигации.

За разлика от Монти, с твърдото си отхвърляне на предложенията Меркел е почти съвсем сама, като помощ може да се очаква от малки северните страни като Финландия и Холандия.

Временен резултат: 2-1

Тактика

Сред традиционните предимства на италианския футбол е тактическата грамотност. С „катеначото“ италианците са изобретили ориентирания към резултатите футбол.

По същия начин, ориентиран към резултатите и хитър, е и премиерът Монти. Преди срещата на върха на ЕС той успя да осъществи масиран натиск върху партньорите си от ЕС. В интервюта за няколко европейски вестника Монти нарече срещата на върха „последно средство за решаване на кризата“. Ако на срещата не бъде намерено трайно решение на кризата с външния дълг, някои страни от еврозоната ще трябва да се настроят за масивни "ескалиращи спекулативни атаки", заяви Монти.

За да засили позициите си, той прокара през парламента своите реформи за пазара на труда само ден преди срещата на върха. Сигналът трябва да бъде ясен: Италия е осъществила обещаните реформи, сега на ход са останалите държави от еврозоната.

Временен резултат: 2-2

Последна актуализация: 11:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
Milo Minderbinder
преди 12 години
Германия днес освен на футболния терен е протвиник, и на политическия както с Италия така и с Гърция, Франция, Испания, Португалия. Целият южен фланг на ЕС, Средиземноморската дъга, люлката на европейската цивилизация отново си припомня левичарското не толкова далечно минало. Парадоксът е, че в тази ситуация верен съюзник на Германия е...Русия! Когато говорим за Русия и Германия, не можем да не се сетим за онова червено знаме със сърпа и ***, веещо се над Райхстага."Совите не са това, което бяха", по Дейвид Линч! Виждаме го наживо, днес, сега.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още