IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия заложи балансиран бюджет за 2016 г.

Федералното правителство прие проектобюджета за 2013 г., като се очаква той да бъде окончателно одобрен от Бундестага в края на ноември

13:30 | 27.06.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Волфганг Шойбле.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Волфганг Шойбле. Снимка: Ройтерс

Федералното правителство одобри окончателно проектобюджета за 2013 г. и финансовия план до 2016 г. Плановете на финансовия министър Волфганг Шойбле предвиждат през 2016 г. Германия за първи път от над 40 години насам да има балансиран бюджет, без да трупа нови дългове, като за първи път реализира излишък, предава Ройтерс.

С милиардния плюс се очаква да започне намаляването на дълговата планина. Шойбле възнамерява също така да спази изискванията по отношение на държавния дълг още през 2013 г. - три години по-рано от предвиденото. След парламентарен дебат се очаква бюджетът да бъде окончателно одобрен от Бундестага в края на ноември. 

Въпреки това бюджетните планове на Шойбле не съдържат всички потенциални разходи. Те ще да бъдат подобрени в предстоящите парламентарни дебати. Така например в цифрите на министъра не са включени разходите на неотдавнашния компромис между федералното правителство и провинциите, който с две трети мнозинство обезпечи подкрепата за Европейския фискален пакт.

Преди дни стана ясно, че германският канцлер Ангела Меркел се съгласи да гарантира дългове на регионалните правителства във Федералната република, подкрепяйки форма на споделяне на финансовата отговорност, каквато определя като неприемлива за еврозоната. 

Новата схема за предлагане на гарантирани от Берлин регионални облигации ще заработи от 2013 г. Става дума за сума от над 1 млрд. евро, която обаче ще бъде осигурена, без да се повишат новите задължения, уверяват от Министерството на финансите.

Опозицията вече изказа критика, че плановете на Шойбле представят непълна и разкрасена картина на финансовото развитие на федералната република заради различни „бюджети в сянка и редица рискове, свързани с дълговата криза в еврозоната“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още