IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проблеми около Испания и данни от САЩ помрачиха настроението в Европа

Надеждата, че европейските лидери могат да договорят работещ план за овладяване на дълговата криза избледнява, пише MarketWatch

20:02 | 26.06.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Фондовата борса във Франкфурт. Снимка: Ройтерс</em></p>

Фондовата борса във Франкфурт. Снимка: Ройтерс

Резкият ръст на доходността по испанските ДЦК след проведения по-рано днес аукцион и разочароващи данни от САЩ се отразиха на печалбите на европейските акции във вторник, съобщава MarketWatch.

В същото време испанският банков сектор беше засегнат особено тежко, след като Moody’s Investors Service понижи рейтингите на редица финансови институции в страната.

Stoxx Europe 600 се се раздели с 0,09% до 243 пункта.

В понеделник индексът отбеляза най-слабото си представяне от началото на юни, след като надеждата, че европейските лидери могат да договорят работещ план за овладяване на дълговата криза в региона на срещата си в края на седмицата в Брюксел, избледня.

Индексите на Wall Street стартираха сесията колебливо след публикуването на данни, че потребителското доверие в страната през юни се е понижило за трети пореден месец.

Banco Popular Español SA и  Bankia SA понесоха сериозни загуби, след като късно в понеделник Moody’s понижи рейтингите на 28 испански банки с между 1 и 4 степени.

На аукцион в Мадрид доходността по 3-месечните испански ДЦК почти се утрои до 2,36%, докато на вторичния пазар лихвата по 10-годишните испански облигации достигна 6.79%.

Междувременно Кипър се оказа 5-та страна от еврозоната след Гърция, Ирландия, Португалия и Испания, която потърси международна финансова подкрепа.

Сред предложенията, направени в навечерието на срещата на европейските лидери, е и идеята Брюксел да получи право да ревизира бюджетите на страни от еврозоната, които не спазват фискална дисциплина.

На срещата могат да бъдат обсъдени и предложения за по-тесен фискален и банков съюз, въпреки че във вторник германският канцлер Ангела Меркел охлади надеждите за скорошно издаване на общи европейски облигации. На конференция в Берлин тя заяви, че споделянето на дълговата тежест е „икономически погрешно“.

Все пак европейските пазари бяха подкрепени от неочаквания ръст на потребителското доверие в Германия.

DAX 30 във Франкфурт се повиши с 0,07% до 6137 пункта.

CAC 40 в Париж изгуби 0,3% до 3013 пункта, докато британският FTSE 100 се раздели с 0,07% до 5447 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:12 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
dani de vito
преди 12 години
Европейските чиновници по финанси са обсъждали като най-лош сценарий ограничаване размера на тегления от банкомати, налагане на гранични проверки и въвеждане на капиталов контрол най-малко за Гърция ако Атина реши да напусне еврото ... Както и ограничаване на теглене на пари в брой и налагане на контрола върху капитала, те са обсъждали и възможността за спиране на Шенгенското споразумение, която позволява безвизово пътуване между 26 страни, включително тези в Европейския съюз....Нека Силата бъде с Вас !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още