IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Френското правителство повиши минималната заплата в страната

Повишението е с 0,6 процентни пункта над инфлацията и бележи първия реален ръст на минималните доходи от 6 години насам

18:11 | 26.06.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Френският президент Франсоа Оланд. Снимка: Ройтерс</em></p>

Френският президент Франсоа Оланд. Снимка: Ройтерс

Социалистическото правителство на френския президент Франсоа Оланд повиши минималната работна заплата в страната, съобщава Financial Times.

Повишението е с 0,6 процентни пункта над инфлацията и бележи първия реален ръст на минималните доходи от 6 години насам. С този ход Оланд се опитва да балансира между предизборните си обещания и опасенията, че твърде рязкото увеличение на минималната надница ще се отрази негативно на заетостта.

Правителството потвърди, че ще въведе 3% данък върху дивидентите раздавани от компаниите, ще повиши наследствения данък и данъка върху имуществото и ще премахне редица данъчни облекчения за богатите в опит да понижи бюджетния си дефицит до 4,5% от брутния вътрешен продукт (БВП) през тази година и до 3% през 2013 г.

Правителството обаче обяви, че ще замрази нарастването на публичните разходи през следващите 3 години, посочвайки, че усилията за понижаване на бюджетния дефицит ще бъдат балансирани между повишаването на данъците и ограничаването на разходите.

Бизнес лидери, консервативната опозиция в страната и дори представители на германското правителство разкритикуваха действията на Оланд като противоречащи на реформите необходими за възстановяването на ниската конкурентоспособност на френската икономика и анемичния растеж.

Въпреки критиките Оланд остана верен на предизборните си обещания като това да увеличи минималната работна заплата и да възстанови правото на някои работници да се пенсионират на 60 г. Той все пак обеща Франция да спази поетите фискални ангажименти.

Министърът на труда Михаел Сапин обяви, че от 1 юли минималната работна заплата в страната ще бъде увеличена с 2% до 9,41 евро на час. Инфлацията във Франция е 1,4%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 2
LuckyYou
преди 12 години
Този човек знае какво прави - по-високи заплати, повече потребление!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
dean.jordanov
преди 12 години
Социалистите в действие... да не стане само след 6 месеца " И Франция иска помощ от ЕС..."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още