IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финансовата помощ за Кипър може да достигне 10 млрд. евро

Първоначално определените 6 млрд. за финансиране на страната и 2 млрд. за рекапитализиране на банковата система са оптимистичен вариант

12:28 | 26.06.12 г. 7
Автор - снимка
Редактор
Финансовата помощ за Кипър може да достигне 10 млрд. евро

Кипър, който вчера се обърна за спасителна финансова помощ към държавите-членки на еврозоната, вероятно ще се нуждае от до 10 млрд. евро, заявиха източници, цитирани от Ройтерс.

„Точната сума все още не е определена. Тя трябваше да бъде 6 млрд. евро финансиране на страната и 2 млрд. евро за банките, но това е оптимистичният вариант – по-вероятно е да бъдат съответно 7 млрд. и 3 млрд., или общо до 10 млрд. евро“, заявява единият от източниците на агенцията. Другият също потвърди, че сумата вероятно ще бъде до 10 млрд. евро.

Кипър стана петата страна-членка на еврозоната, която се обръща за финансова помощ към останалите. Брутният вътрешен продукт на страната възлиза на 17,3 млрд. евро годишно, което означава, че спасителната помощ би била в размер на над половината от него.

Вчера Fitch стана последната от големите международни рейтингови агенции, която понижи рейтинга на страната до неинвестиционен статут.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
Да значи влизането в Еврозоната и набалбукването с новонапечатано евро ще реши проблемите на БГ? Леле мале... докато всички мислят така БГ няма да се оправи в която и федерация да е - ако щеш в империята на Дарт Вейдър. Манталитета ние е такъв, че каузата е загубена в зародиш. Вместо да се борят всички можещи избягаха да работят в чужбина. Защо??? Там получавали повече. Ами бай чепик защо не се хвана в ръце и не направи печеливш бизнес тук? Защото да работиш за някой е много по лесно нали? Затова няма кой да протестира. Тези които можеха избягаха, предпочетоха да не се борят. не до 50 а до 20 години населението на територията ще е от РОМИ, другите ще са изчезнали. Кво ми плачете за лесни европари...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 0
bgMan
преди 12 години
И последно колко?Постоянно има наивници, които си мислят, че когато краденето се извършва от цели държави това е правилно и няма да доведе до никакви вреди за крадящия.Затова защо да работим а да не крадем като гърците е сегашното им любимо верую?После когато видят железния хомот и изолация, на която ще бъдат подложени търтеите, ще почнат дружно да призовават за нов световен работнически интернационален бунт срещу тези, дето държат лихвите по дълговете им.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 8
Lucifer
преди 12 години
напълно се съгласявам с 3-те мнения, но някой да ми каже: ЗАЩО ИЗОБЩО НИ Е ТАКЪВ СЪЮЗ ????....ЩЕ Я ИМА ЛИ ИЗОБЩО БГ СЛЕД ТОЛКОВА ДИСЦИПЛИНА И ТОЛКОВА БЕЗХАБЕРИЕ НА ГЪРЦИ, ИСПАНЦИ, И ВСИЧКИ ДР.?????...ЗАЩО ХРАНИТЕ В ГЪРЦИЯ СА 4-5 ПЪТИ ПО-ЕВТИНИ ОТ ТЕЗИ В БГ?????...ЗАЩО ФАЛИРАЛИТЕ ГЪРЦИ НЕ РОВЯТ В КОФИТЕ ЗА *** А ДИСЦИПЛИНИРАНИТЕ БЪЛГАРИ РОВЯТ????..ЗАЩО ФАЛИРАЛИТЕ ГЪРЦИ НЕ РАБОТЯТ В БГ А ДИСЦИПЛИНИРАНИТЕ БЪЛГАРКИ ИМ БЪРШАТ ЗАДНИЦИТЕ???...ЗАЩО ТАМ СТАЧКУВАТ А ТУК НЕ???...ЗАЩО АНГЛИЯ НЕ ИСКА И ДА ЧУЕ ЗА ЕВРОТО???...ако има хора с мозък нека ми отговори някой ЗАЩО НИ Е ЕЗ И ЕС ИЗОБЩО????....НЕ ПЛАЧА МИНАЛОТО НО СЕ ОТВРЪЩАВАМ ОТ НАСТОЯЩЕТО И НЕ ДАЙ БОЖЕ ТАКОВА БЪДЕЩЕ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 5
amanotumnici
преди 12 години
В момента, България освен, че е най-мизерна страна в Европа, е и най-губеща от случващото се. Всички държави от еврозоната получават свежи пари, които никога няма да върнат. Гърците получиха, сега ще получат испанците, а след тях се нареждат кипърци, италианци итн. Всички наведнъж не могат да получат, защото печатницата не смогва с тиража. Всчики страни от еврозоната получават хартийки, срещу които взимат произведени стоки от загубени държави като нашата. С други думи ние работим срещу хартийки, които постоянно губят от своята стойност. Германците са против излизането на която и да е държава от еврозоната, защото тогава те ще загубят пазар за своя износ, понеже на напусналите еврозоната ще им се обезцени валутата. Напрактика, ЕЦБ, МВФ итн. дават едни пари на закъсалите, които прибира Германия. Светът не се е променил през вековете. Германия в момента е европейската империя. Ние винаги сме били последни, защото постоянно гледаме кой да ни оправи, постоянно ревем, оплакваме се итн.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
dean.jordanov
преди 12 години
Ако влезем в ЕЗ и ние ще можем цоцаме. Но не сме в ЕЗ. така, че платен, неплатен не ти харесвам коментара.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още