IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испания поиска официално помощ за банките си

Засега не е ясна конкретната сума, но очакванията са за около 100 млрд. евро

12:45 | 25.06.12 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Испания поиска официално помощ за банките си

Испания поиска официално помощ за спасяване на банките си, съобщи Ройтерс. В писмо до председателя на Еврогрупата и премиер на Люксембург Жан-Клод Юнкер испанският министър на икономиката Луис де Гиндос не посочва конкретна сума, но очакванията са за около 100 млрд. евро.

Испанският министър посочва още, че Испания е готова да подпише меморандум за разбирателство, в който ще бъдат посочени условията, при които страната ще получи парите. Подробностите по този меморандум се очаква да станат ясни на 9 юли. Дотогава трябва да бъде изяснен саниращият план.

През миналата седмица испанската централна банка обяви, че банковият сектор има нужда от до 62 млрд. евро, докато страните от еврозоната споменаваха за сума до 100 млрд. евро. Независимо проучване на две консултантски компании показва нужда от между 16 и 25 млрд. евро.

След получаването на молбата Еврогрупата трябва да предостави мандат за преговори за меморандума за разбирателство на Европейската комисия в сътрудничество с Европейската централна банка и Европейския банков регулатор.

Меморандумът ще съдържа програми, които банките ще бъдат длъжни да изпълняват, за да им бъдат отпускани траншовете с кредити от еврозоната.

След спукването на балона на испанския пазар на имоти през 2008 г. многобройни банкови кредити спряха да бъдат обслужвани, след което Мадрид бе принуден да подкрепи финансовия бранш с милиарди евро. Самата испанска държава обаче също се бори с бюджетни проблеми.

„Разчитаме, че финансовата помощ ще бъде отпусната на страната за 15-годишен срок при лихва от 3-4% годишно и с разсрочване на плащането за първите 5-10 г.“, подчерта Луис де Гиндос в събота.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:44 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 1
kreditkiller
преди 12 години
Вноската ни не е голяма, но за сметка на това, тази която плащаме не сме я взели назаем, както всички останали.Не мога едно да разбера, като някой не работи добре ФАЛИРА.Друг ще дойде на негово място и живота си продължава.Напрактика криза има в банковата система след като за 3-4 години им раздадоха десетки трилиони. Е които е виновен да плаща, аз повече няма да плащам чужди обяди.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 2
FINTA
преди 12 години
A защо трябва да искаме? Ние какво сме дали на ЕС за да искаме? Да не би членския ни внос да е по-голям от получените пари? Или с нещо друго сме допринесли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
amanotumnici
преди 12 години
А, ние кога ще поискаме? ...На кой му пука ... ние си храним политиците. От време на време се карат, кой, колко взел ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още