IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция разкри своя план за предоговаряне на помощта от ЕС

Той включва отмяна и понижаване на данъци, удължаване на периода за постигане на бюджетните цели с две години и спиране на уволненията в публичния сектор

11:05 | 25.06.12 г. 9
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Коалиционните партньори Фотис Кувелис, Андонис Самарас и Евангелос Венизелос уточниха позицията си по кредитното споразумение с ЕС след няколко дни на напрегнати преговори.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Коалиционните партньори Фотис Кувелис, Андонис Самарас и Евангелос Венизелос уточниха позицията си по кредитното споразумение с ЕС след няколко дни на напрегнати преговори. Снимка: Ройтерс

Новото гръцко коалиционно правителство разкри в събота основните точки от плановете си за предоговаряне на условията за получаване на спасителната помощ от международните си кредитори в лицето на Европейския съюз, Международния валутен фонд и Европейската централна банка, съобщава американският вестник New York Times.

Целта на плана е да бъдат отменени определени данъци, планираните съкращения в раздутия публичен сектор и да бъде удължен с 2 години срокът за въвеждането на допълнителни мерки за строги икономии.

Съвместно изявление на премиера и лидер на Нова демокрация Андонис Самарас, водачът на ПАСОК Евангелос Венизелос и лидерът на Демократичната левица Фотис Кувелис обобщава целите на правителството като „справяне с кризата, откриване на път към растежа и преразглеждане на условията по кредитното споразумение, без да бъде излаган на риск европейският курс на страната или оставането ѝ в еврозоната“.

Инициативата е насочена към намаляване на обществената опозиция към вече двегодишните мерки на строги икономии, които доведоха до сериозен вот на доверие към партиите, противопоставящи се на условията по спасителната помощ на стойност 170 млрд. евро, и които принудиха традиционните партии да съставят крехка коалиция от всички краища на политическия спектър.

Част от целите, посочени в документа, обаче едва ли ще зарадват международните кредитори, чиито представители през последните седмици многократно повтаряха, че пространството за лавиране е минимално и удължаването на крайния срок за постигане на целите за бюджетния дефицит е единствената реално възможна отстъпка.

Основните приоритети, разкрити в политическото изявление, което е резултат от няколко дни на напрегнати преговори между коалиционните партньори, включват удължаването на „периода на постигане на бюджетните цели“ с най-малко 2 години до 2016 г., така че това да стане без допълнително орязване на заплатите и пенсиите.

Документът посочва също отмяна на промените в колективните трудови споразумения в частния сектор и облекчаване на бремето за данъкоплатците чрез гаранции, че няма да плащат 25% от доходите си по просрочени задължения.

Партийните лидери искат да отменят и планираните уволнения в публичния сектор, които международните кредитори искат да достигнат 150 000 до 2015 г., и да понижат ДДС върху храните до 13% от настоящите 23%.

По-високите данъци, по-ниските заплати и повишаващата се безработица, която надхвърли 22%, парализираха гръцките домакинства и увеличиха обществената подкрепа за партиите, противопоставящи се на условията по спасителната помощ. От това се възползва коалицията на левите радикални партии СИРИЗА, която зае второ място на проведените преди седмица избори с обещанието да отмени споразумението.

Всичко това се случва на фона на здравословните проблеми на ключови членове на новото правителство. Номинираният за министър на финансите президент на най-голямата гръцка кредитна институция Василис Рапанос остава в болница, след като бе приет в петък със стомашни болки.

Не е ясно и кога Рапанос ще положи клетва, тъй като отсъстваше по време на заклеването на останалите членове на правителството в четвъртък. Гръцката държавна телевизия цитира лекуващите го медицински лица, според които състоянието му е стабилно, а симптомите са на изключителна преумора или стомашен вирус.

Междувременно премиерът Самарас в събота претърпя очна операция, поради което няма да може да присъства и на срещата на лидерите на ЕС в края на седмицата. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:49 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

9
rate up comment 0 rate down comment 0
bgMan
преди 12 години
Цитат от днешна новина: "Анонимен представител на тройката, цитиран от изданието, е посочил, че докато правителството, начело с ПАСОК е приемало закони, ограничаващи броя на държавните служители, в същото време са били назначавани нови. Според източника още 12 000 души са били назначени в местните съвети, докато официално са били в ход мерки за икономии чрез сливане на общини. Докладът, който Заниас трябва да предаде на Василис Рапанос - министъра на финансите, определен след изборите на 17 юни, разкрива, че все още официално има 692 000 държавни служители - без промяна, при положение че 53 000 са се пенсионирали през 2010 г.Рапанос, който бе приет в болница по спешност в петък, все още не е положил клетва като министър на финансите. Докато през 2011 г. са се оттеглили 40 000 държавни служители, то всъщност намалението е било само с 24 000, посочва в."Вима."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 0
stat counter
преди 12 години
Планът на гърците е да се пазарят и мрънкат до откат. Мисля че в това отношение могат да бият който и да е здраво мислещ европеец. Та... в крайна сметка ще има компромисно решение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 0
stat counter
преди 12 години
"а защо не си спомним и времето преди 1994, когато такова "животно" немаше ;) " - по добре да не си го спомняме, за да не си спомниш, че заплатата ти беше 150$
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 0
bgMan
преди 12 години
Очаквам в близките 12 месеца ЕС да разкрие своя план за изритване на Гърция от ЕЗ (или най-малкото сериозно превъзпитание).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
venziko
преди 12 години
Гърците само отлагат нейзбежното. http://venziko.blog.bg/biznes/2012/06/25/gyrciia-krizata-svyrshi-li.972261
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
data
преди 12 години
Едва ли ще има отстъпки , ако се огънат на Гърция, следва Испания и Италия както и Ирландия . Или списъка с искащи отстъпки е дълъг . Ако може и да се обясни на избирателите че трябва да има европейска солидарност няма как да мине клинченето . При всички положения Германия ще подхване риториката : искахте помощ - помогнахме ви , но повече отстъпки няма да има . Гърците разиграват цирк с болестта на премиера си но и онези не пускат парите , така че когато парите свършат ще видим кой колко е хитър
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
bgMan
преди 12 години
Индикациите от Европа и специално от Германия са да не чакат никакви отстъпки.Да видим кой кого ще прекара. Прилича ми като надлъгване в покер игра.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 0
aqva_nuda
преди 12 години
Имаше една песен "Ако си поискам ще ли ми дадеш", та те си искат, ама кой ще им се върже само времето ще покаже. Все пак съм сигурен, че ще им направят някои отстъпки, защото иначе може да има и предсрочни избори, но надали ще е това, на което Гърците се надяват. Иначе и аз искам ДДС върху храните и лекарствата 10 %, а защо не си спомним и времето преди 1994, когато такова "животно" немаше ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 0
BigBear
преди 12 години
Продължаваме да правим същото - тоест НИЩО и Eвропа да ни праща още пари...Хубав план ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още